Fitch ne reduce ratingul daca derapeaza deficitul bugetar

Autori: Razvan Voican , Claudia Medrega 13.01.2010

Agentia europeana de rating Fitch avertizeaza ca un eventual esec in aplicarea ajustarilor fiscale necesare incadrarii in deficitul bugetar cerut de FMI ar putea conduce la o scadere a ratingului de tara, pentru care Romania oricum are perspectiva negativa.

"Elementul-cheie pentru perspectiva ratingului Romaniei in acest an va fi masura in care noul guvern va implementa un buget in concordanta cu programul negociat cu FMI si va readuce finantele publice pe o traiectorie sustenabila. Un esec in adoptarea masurilor fiscale necesare ar putea duce la o scadere a ratingului", a declarat pentru ZF Edward Parker, seful departamentului care monitorizeaza tarile emergente din Europa.

Aceasta ar insemna indepartarea Romaniei de categoria tarilor cu risc scazut pentru investitii, care primesc calificative din grupa investment grade. Doar agentia americana Moody's continua sa vada Romania in aceasta clasa de risc relativ redus.

Pe de alta parte, Fitch noteaza ca inregistrarea unui progres vizibil in consolidarea fiscala, in paralel cu reducerea in continuare a deficitului extern, atenuarea dezechilibrelor macroeconomice si cu reluarea cresterii economice intr-o maniera sustenabila ar putea conduce la imbunatatirea ratingului.

Analistii agentiei inclina spre aceasta varianta optimista a scenariului privind evolutia Romaniei in 2010 atat timp cat avanseaza o prognoza de crestere economica de 2% din PIB, semnificativ mai optimista fata de estimarea de 1,3% luata in calcul de FMI si de bugetul de stat.

Inca si mai optimista este prognoza privind deficitul bugetar, pe care Fitch il vede coborand la 4,5% din PIB, net sub plafonul de 5,9% din PIB cerut de FMI, in timp ce inflatia anuala este estimata la 3,5%, iar deficitul extern la 5,3%.

UniCredit vede crestere de 0,4%

Grupul italian UniCredit are asteptari mult mai rezervate in privinta reluarii cresterii economice, analistii sai anticipand un plus de numai 0,4% din PIB la sfarsitul lui 2010, consolidat in 2011 la 3,5%. Astfel, PIB pe cap de locuitor ar urma sa creasca in 2011 cu circa 1.000 de euro, ajungand la 6.832 de euro, fata de 9.739 de euro in cazul polonezilor, respectiv 10.558 de euro pentru unguri. Rata somajului in Romania ar urma sa urce la 8,5% anul acesta, pentru ca in 2011 sa scada la 7%.

In privinta dobanzii BNR, UniCredit estimeaza ca aceasta va scadea la 6,5% pana la sfarsitul anului, iar in 2011 va ajunge la 5,75%. Spre deosebire de alti analisti care mizeaza pe intarirea leului, cei ai grupului italian anticipeaza un curs de 4,20 lei/euro la sfarsitul lui 2010, respectiv de 4,00 lei/euro in 2011.