Anghel, BCR: Acum vine nota de plata. Nu se poate fara masuri nepopulare

Autor: Claudia Medrega 13.01.2010

Sectorul bancar va sustine proiecte de investitii in eco-nomie, bine structurate si fezabile, iar daca ar fi lansat un proiect de amploare si statul ar avea nevoie de finantare "s-ar gasi bani", apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

"Cand s-a pus problema de capital, bancile straine au venit cu bani la solicitarea FMI si a BNR. Insa se pune si problema de business solvabil. Bancile au cerut oportunitati de investitii, instrumente in care sa investeasca. Daca ar fi lansat un proiect de amploare si statul ar avea nevoie de finantare, nu cred ca nu s-ar gasi bani. Sectorul bancar va sustine proiecte de investitii majore in economie - bine structurate si fezabile. Acum insa nu exista o perspectiva clara", a explicat Anghel intr-un interviu acordat ZF.

Parteneriatele public-private ar fi o solutie in conditiile in care nu afecteaza foarte mult deficitul bugetar, fiind de preferat varianta realizarii acestora pe termen lung, de 20-30 de ani, in opinia lui Anghel.

In conditiile deficitului mare de resurse, statul a fost in 2009 principalul client al bancilor, care, in absenta unei cereri solvabile din mediul privat, si-au putut plasa usor, fara risc si la randamente bune, lichiditatile. Foarte important este insa modul in care statul foloseste banii pe care ii absoarbe din piata pentru a reporni motoarele economiei.

Anul trecut Finantele au vandut titluri de stat in lei de circa 65 de miliarde de lei, in timp ce imprumuturile in valuta au totalizat 2,26 mld. euro.

"Depinde cum actioneaza statul si cat de eficient foloseste resursele. A absorbit foarte multi bani. Este crucial ca statul sa plateasca datoriile, sa nu existe arierate. Sa devina un jucator eficient. Statul are un rol foarte important. Si este important ce face cu banii. Nu poate sa spuna ca nu a avut finantare, pentru ca bancile i-au asigurat finantarea", a spus Anghel, precizand ca si Ungaria a ajuns la deficite bugetare ridicate, dar a ramas cu infrastructura.

In opinia economistului-sef al BCR, autoritatile ar trebui "sa lupte" pentru investitii straine directe si pentru fonduri europene, majoritatea vizand proiecte de infrastructura.

"Investitiile, de orice fel, trebuie stimulate. Competitia s-a inasprit foarte mult - nu este suficient sa fim ieftini. Imaginea Romaniei pe plan extern trebuie imbunatatita. Investitorii s-ar putea sa se uite foarte atent la modul in care tara este guvernata. Depindem de capitalul strain. Nu avem dreptul sa ratam nicio investitie straina din regiune. Romania are nevoie de infrastructura".

"In jurul reducerii deficitului bugetar se misca totul"

Economia are sanse sa revina in teritoriul pozitiv in 2010. Relansarea economiei va depinde atat de evolutia economiilor din zona euro, cat si de masurile pe care le va lua Guvernul. Iar respectarea acordului cu FMI este una dintre conditiile esentiale, atingerea tintei de deficit bugetar fiind cel mai dificil obiectiv.

"Anul 2010 este clar ca nu va fi usor, chiar daca iesim din criza. Rata somajului va continua sa creasca, iar veniturile disponibile vor scadea. Deficitul bugetar trebuie sa fie principala prioritate. In jurul reducerii deficitului bugetar se misca toate, si acordul cu FMI. Nu se poate fara masuri nepopulare. Am acumulat niste dezechilibre, iar nota de plata vine acum. Nu este o situatie usor de gestionat". Sectorul privat s-a restructurat semnificativ in contextul crizei, a gasit parghiile sa se eficientizeze, fiind necesar sa se corecteze si sectorul public astfel incat sa nu se revina la dezechilibre mari atunci cand va fi reluata cresterea economica.

Anul 2010 ar trebui sa fie de inflexiune, fiind necesar sa se produca o schimbare de trend in cazul deficitului bugetar. "Nu poti sa te duci mai sus cu deficitul bugetar. Este in interesul Romaniei pe termen mediu si lung, daca vrea sa se dezvolte".

Finantarea deficitului bugetar presupune costuri mari, diminuand potentialul de alocare a banilor pentru investitii. Iar fara continuarea acordului cu FMI si fara credibilitate - necesara si in cazul planificatei emisiuni de eurobonduri, dezechilibrul bugetar va fi foarte dificil de finantat, sustine Anghel.

"Uneori se uita ca finantarea are o limita. Inca un motiv extrem de solid pentru a reduce deficitul bugetar. Altfel, dam in alte dezechilibre. Datoria publica este redusa, dar ritmul de crestere nu poate fi sustenabil pe termen lung". Restructurarea sectorului public si diminuarea cheltuielilor de personal nu mai pot fi amanate, iar majorarea prea rapida si prea intensa a impozitelor inainte ca economia "sa fi decolat" ar fi o eroare, in opinia economistul-sef al BCR. "Nu sunt adeptul majorarii taxelor. Economia nu este complet refacuta, iar impactul este greu de estimat".