Un deputat PSD propune impozitarea averilor mai mari de 500.000 de euro, calculate fara datorii

Autori: Izabela Badarau , Doina Anghel 13.01.2010

Incercarile de a aplica principiul de solidaritate sociala, adica de "a lua de la cei bogati si a da la cei saraci", continua cu initiativa unui deputat PSD de a impozita averile mai mari de jumatate de milion de euro.



Dupa ce in primavara anului trecut s-a vorbit de taxa Robin Hood de supraimpozitare a profiturilor mari obtinute de companii, subiectul este readus in discutie prin initiativa legislativa de a supraimpozita averile mari detinute de persoanele fizice.

Procentul de 0,5% aplicat pe averea neta a persoanelor fizice care depaseste pragul de 500.000 de euro este, in opinia consultantilor, doar un prim pas pentru acceptarea principiului, urmand ca acesta sa fie adaptat la evolutia economica a Romaniei.

Marius Stancescu, presedintele grupului de consultanta Riff Holding, spune ca acesta ar putea fi majorat odata cu reluarea cresterii economice. Stancescu considera oportuna aplicarea unei astfel de taxe.

"Era de asteptat o astfel de masura si nu suntem noi primul exemplu al Europei care ar practica un astfel de impozit. Franta a fost la un moment dat un contra exemplu al suprataxarii celor bogati, cand multi francezi si-au mutat domiciliul in zonele cu fiscalitate mai redusa din Belgia. La noi, o astfel de masura se impune. Ar aduce sistemului din Romania o fiscalizare semnificativa a supraveniturilor realizate de persoanele fizice", spune Stancescu.

El precizeaza insa ca normele de aplicare a acestei taxe trebuie sa fie foarte clare, sa defineasca exact persoanele fizice care ar intra sub incidenta legii.

Pe de alta parte, seful BDO Romania, Silviu Manolescu, apreciaza ca aceasta initiativa va avea un impact negativ.

"Pentru ca vorbim de averi licite, nu ilicite, deci obtinute in temei legal, este clar ca este o dubla taxare. Si odata acceptat un asemenea principiu, nu trebuie sa ne miram ca procentul va fi majorat la 2%".

Mugurel Surupaceanu, deputatul social-democrat care a initiat proiectul privind impozitarea averilor de peste 500.000 de euro, spune ca vrea sa propuna un nou concept de revolutie sociala, pentru ca sistemul de impozitare din Romania este prea mult indreptat catre munca si prea putin catre avere, cand ar trebui sa fie invers.

"O avere de 500.000 de euro reprezinta dupa un calcul estimativ o locuinta de maxim 200.000 de euro, o masina, venituri normale, bijuterii, obiecte de arta", spune Surupaceanu. Nu se va impozita suma de 500.000 de euro, ci tot ce este peste: deci la o avere neta de 600.000 de euro (din care se scad taxele platite, reparatiile la casa, asigurarile, etc) vor intra in atentia statului 100.000 de euro, din care se incasa 500 de euro anual.

Ministrul finantelor Sebastian Vladescu a avut si el o propunere asemanatoare, el "rugandu-i" pe parlamentari saptamana trecuta sa gaseasca o solutie pentru modernizarea sistemului de impozitare din Romania, inclusiv la o modalitate de impozitare a averilor mari.

Surupaceanu spune ca a discutat cu Vladescu ieri pe tema acestei legi si ca vor coresponda pentru a definitiva proiectul.

Procedura de declarare si de calcul a impozitului anual se va stabili prin normele metodologice aprobate prin hotarare de guvern, care vor prevedea atat nivelul deducerilor, cat si formularele necesare, metodele de evaluare pe categorii de active si pasive, se mai arata in propunerea legislativa.

Unde se mai aplica impozit pe avere

Franta: Impozit de solidaritate pe avere, care se aplica la un prag de 790.000 de euro si cu rate de 0,55% - 1,80%

Norvegia: impozitul pe avere, cu rate de 0,90% - 1,10%

Elvetia: impozitul pe avere, de maxim 1% din activele nete, prelevat de cantoane si localitati, cel mai vechi impozit.

Ce impozit propune deputatul PSD

- cladirile din patrimoniului cultural national;

- mobilierul uzual al locuintei de domiciliu, cu exceptia antichitatilor;

- drepturile de autor, drepturile de proprietate intelectuala apartinand contribuabilului sau mostenitorilor, care nu au facut obiectul vreunei cesiuni;

- titluri de plasament, bonuri de trezorerie, contracte de asigurari de viata;

- renta viagera;

- pensia privata capitalizata;

- partile sociale si actiunile detinute la societatea comerciala la care persoanele fizice isi exercita activitatea de baza;

- masini, utilaje si constructii agricole.

Cine este Mugurel Surupaceanu

Mugurel Surupaceanu - foto - (39 de ani) este deputat PSD de Gorj. Este licentiat in matematica (Timisoara) si economie (Craiova, unde a obtinut titlul de doctor in economie) si a urmat cursurile Institutului National de Administratie. Intre 2004 si 2005 a fost prefect al judetului Gorj. Toate rubricile din declaratia sa de avere sunt completate cu "NU E CAZUL". Potrivit declaratiei de avere postate pe site-ul camerei, are o casa, nu are o masina, nu are niciun cont bancar. Deputatul a vandut anul trecut un apartament cu 121.000 de lei, suma care nu se regaseste in declaratia sa. De asemenea, el trece in declaratie salariul obtinut in anul 2000 - 65.000 de lei.