Saxo Bank: Nerespectarea acordului FMI ar putea arunca in aer cursul de schimb, la 4,8 lei/euro

Autor: Roxana Pricop 13.01.2010

Analistii bancii de investitii Saxo Bank avertizeaza ca nerespectarea acordului semnat de Romania cu Fondul Monetar International va deprecia moneda nationala pana la 4,8 lei/euro in urmatoarele 12 luni, estimand un curs de 3,6 lei/euro intr-un scenariu optimist de aplicare a reformelor.

"Evolutia leului in 2010 este conditionata de masurile de redresare economica pe care le vor lua guvernantii romani. Daca nu se respecta conditiile din acordul cu FMI, estimam ca cursul de schimb va ajunge la 4,84 lei/euro si la 4,21 lei/dolar in urmatoarele 12 luni. De asemenea, ne asteptam ca in prima luna din an, cursul sa ajunga la 3,96 lei/euro pe fondul imbunatatirii sentimentului investitorilor si a apetitului ridicat pentru risc", a spus Christian Tegllund Blaabjerg, market strategist la Saxo Bank.

Cu sediul central in Danemarca, Saxo Bank este o banca internationala de investitii, specializata in servicii online de trading si investitii pe pietele financiare.

La nivel european, Saxo Bank este unul dintre cei mai mari intermediari pe piata valutelor (Forex), pe cea a marfurilor, de actiuni si a instrumentelor derivate, oferind platforme proprii de tranzactionare online. Pe piata locala, Saxo Bank este prezenta prin intermediul platformelor de tranzactionare online si servicii de consultanta.

Analistii bancii estimeaza o crestere a economiei romanesti de 0,5% in acest an, un deficit de cont curent de 5,6% din PIB si o rata a inflatiei de 4,3%. Prognozele Saxo Bank pentru 2009 estimeaza o scadere a PIB-ului de 8,5% si o rata a inflatiei de 6,3%. Guvernul estimeaza ca economia va creste cu 1,3% in acest an, iar Banca Nationala tinteste o rata anuala a inflatiei de 2,6%.

"Avem motive sa credem ca in 2010 economia Romaniei nu va depasi cresterea zonei euro estimata la 1,4%. Pentru redresarea economiei, sfatul meu pentru Romania este sa exporte catre alte tari emergente precum China sau Vietnam, avand in vedere ca cererea interna nu va da semne de imbunatatire prea curand, iar statele din zona euro vor continua sa fie afectate de consumul redus", a mai spus reprezentantul Saxo Bank.

Potrivit lui Blaabjerg, statele zonei euro vor iesi perdante din criza financiara, argumentand prin productivitatea redusa a fortei de munca in raport cu costul acesteia, dar si prin faptul ca potentialul de crestere al acestei regiuni "s-a epuizat".

"Romania, restul statelor din regiunea Europei Centrale si de Est si tarile din Asia si America Latina vor avea insa de castigat de pe urma raportului foarte favorabil dintre productivitatea si costul fortei de munca. In urmatorii ani, vom asista la un outsourcing masiv al companiilor din SUA si vestul Europei in tarile emergente", a completat el.

In ceea ce priveste evolutia pietelor de capital, analistii Saxo Bank se asteapta la cresteri de pana la 20% pe pietele emergente de actiuni in prima jumatate a acestui an, in conditiile unui apetit ridicat pentru risc, dar si al efectelor pozitive generate de stimulii guvernamentali.

"Din cea de-a doua jumatate a anului, ne asteptam la un al doilea val de vesti proaste venind dinspre piata creditelor ipotecare din Statele Unite ale Americii, care ar putea genera un noul val de vanzari si aversiune la risc pe pietele de actiuni. Astfel, ne asteptam la o depreciere de pana la 12% a pietelor emergente de actiuni in al doilea semestru", a conchis Blaabjerg.