Pierdem bani la bunurile recuperate, spune seful Raiffeisen Leasing

Autor: Angela Placinta 14.01.2010

Majoritatea camioanelor si a echipamentelor recuperate de la clientii cu probleme la plata ratelor au fost revandute in strainatate.



Raiffeisen Leasing, una dintre cele mai mari companii de pe piata de profil, a recuperat anul trecut 600 de bunuri de la clientii rau-platnici, in special camioane si echipamente, din care a revandut 500, majoritatea in strainatate.

In ultimul an si jumatate piata de leasing s-a confruntat cu un val de recuperari de bunuri, deoarece multi clienti au avut probleme cu plata ratelor, potrivit unor estimari numarul total de masini, echipamente, dar si proprietati imobiliare recuperate fiind de peste 15.000.

"Circa 90% din bunurile recuperate le-am vandut in strainatate, in tari ca Olanda, Polonia, Albania, Germania sau Ungaria, prin intermediul unei platforme administrate de grupul Raiffeisen. In Romania piata era blocata si am fi obtinut preturi mai mici", afirma Felix Daniliuc, directorul general al Raiffeisen Leasing, numit in aceasta functie la inceputul lunii.

Daniliuc, 43 de ani, a inlocuit-o pe Mihaela Mateescu, care a condus compania in ultimii patru ani. Anterior el a fost director general adjunct al Raiffeisen Leasing si a activat in domeniul bancar.

Noul director general spune ca majoritatea bunurilor recuperate au fost revandute in pierdere. "Doar in situatii punctuale am inregistrat profit, 95% din revanzari au fost in pierdere."

Una din problemele procesului de recuperare a bunurilor este faptul ca din 2009 firmele de leasing sunt obligate sa obtina o hotarare judecatoreasca inainte de a lua bunul de la client. Obtinerea acestei hotarari poate dura de la cateva zile la cateva luni.

"Avem un handicap dat de cadrul legislativ. Perioada de obtinere a hotararii depinde de la o judecatorie la alta."

Isi vor vinde produsele prin Raiffeisen Bank

Principalul obiectiv al noului sef al Raiffeisen Leasing pentru 2010 este integrarea distributiei de produse de leasing in activitatea Raiffeisen Bank, institutie de credit din top cinci. Astfel, banca va vinde in cele peste 500 de unitati ale sale produsele de leasing. "Principalul avantaj va fi accesul la peste 6.000 de clienti corporate si 100.000 de clienti IMM. Implicit, va fi si o eficientizare din perspectiva reducerii costurilor."

Compania va continua sa acorde finantari si prin cele 12 unitati teritoriale proprii. Dupa ce 2009 a fost cel mai prost an pentru industria de leasing, cu o scadere de peste 70% a valorii finantarilor, Daniliuc spune ca anul acesta a inceput cu semnale pozitive.

"Facem parte dintr-un grup financiar si putem observa si clientii bancii. In ianuarie 2009 toata lumea era blocata, incerca sa vada care sunt directiile. Acum contextul este diferit, foarte putini isi mai pot permite un al doilea 2009."

Au restructurat 10% din finantari

Raiffeisen Leasing a restructurat anul trecut finantarile pentru aproape 10% din clienti. "In general, am incercat sa compensam un impas sezonier prin care trece clientul si nu am acordat perioade de gratie foarte lungi. Avem niste semnale pozitive din perspectiva activitatii de colectare, a capacitatii clientilor de a rambursa ratele la timp. BNR ne-a sprijinit si prin introducerea raportarilor la CRB (Centrala Riscurilor Bancare - n.r.) a intarzierilor la plata."

Directorul general al Raiffeisen Leasing se asteapta ca anul acesta piata sa creasca fata de 2009, cand finantarile s-au prabusit la nivelul de 1,25 mld. euro, fata de peste 4,8 mld. euro in 2008.