Grecii fac eforturi disperate sa ramana in zona euro

Autor: Andreea Neferu 14.01.2010

Nu exista "nicio sansa" ca Grecia sa paraseasca zona euro, a declarat premierul grec George Papandreou, dupa ce planurile de reforma economica ale guvernului de la Atena au primit noi critici din partea Bancii Centrale Europene (BCE), scrie The Wall Street Journal.

Posibilitatea ca problemele fiscale cu care se confrunta Grecia sa o impinga catre un faliment national a alimentat speculatiile privind retragerea tarii din zona euro. In incercarea de a pune capat unor astfel de zvonuri, Papandreou a anuntat ca Grecia nu va renunta la moneda unica.

Daca ar renunta la euro, ratingul Greciei ar fi retrogradat cu patru trepte, in categoria speculativa "junk", a avertizat agentia de evaluare financiara Standard & Poor's.

Grecia va taia din cheltuieli si va majora veniturile bugetare cu circa 10 miliarde de euro anul acesta, aceste masuri facand parte din planul pe trei ani adoptat ieri de executivul de la Atena.

"Vom face tot ce ne sta in putinta (sa reducem deficitul - n. red.)", a declarat Papandreou. "Tara noasta poate si este obligata sa iasa cat mai repede posibil din acest cerc vicios. "Planurile Greciei de a sustine lichiditatea companiilor din sectorul agricol are "un obiectiv modest" si ar putea afecta lichiditatea de piata, potrivit BCE. Si Comisia Europeana a criticat Grecia pentru "deficientele de calitate" privind statisticile fiscale emise si a sugerat ca situatia deficitului bugetar de dinainte de 2008 sa fie revizuita.

Agentia de evaluare financiara Moody's a avertizat, de asemenea, ca tara risca o "moarte inceata", in conditiile in care o mare parte din bugetul statului merge catre rambursarea datoriilor.

Pe de alta parte, ministrul elen de finante George Papaconstantinou a apreciat ca este destul de dificil sa-i convinga in acest moment pe investitori cu privire la sanatatea financiara a Greciei.

"Este foarte greu sa convingi pietele atunci cand acestea sunt bombardate numai cu stiri negative. Oamenii nu prea stiu inca cum intentionam sa procedam, de aceea trebuie sa le oferim garantii", a explicat el.

El a mai spus ca datoria publica a Greciei va culmina la nivelul de 120% din Produsul Intern Brut (PIB) anul viitor, dupa care va incepe sa scada. Randamentele obligatiunilor emise de guvernul de la Atena inca se afla la nivelul inregistrat in decembrie, desi oficialii eleni se straduiesc sa convinga investitorii ca vor reusi sa taie deficitul bugetar, care este de peste patru ori mai mare decat limita de 3% din PIB impusa de UE.