Cei mai puternici bancheri de pe Wall Street isi cer scuze de forma pentru criza financiara

Autor: Cristina Rosca 14.01.2010

Cei mai importanti patru executivi de pe Wall Street si-au recunoscut o parte din vina in ceea ce priveste aparitia crizei financiare, insa au creat front comun si si-au aparat deciziile in fata unei comisii de ancheta, Financial Crisis Inquiry Commission, care a promis sa isi utilizeze puterile pentru a stabili cauzele crizei financiare si pentru a analiza evenimentele ulterioare, scrie Financial Times.

Bancherii Lloyd Blankfein de la Goldman Sachs, Jamie Dimon, directorul executiv al JPMorgan Chase, John Mack de la Morgan Stanley si Brian Moynihan de la Bank of America au fost nevoiti sa se prezinte in fata comisiei pentru a ajuta autoritatile sa determine care au fost cauzele care au condus la aparitia celei mai grave crize din ultimele decenii.

"Mi se pare ca ce ati facut dumneavoastra este similar cu a vinde o masina fara frane, pentru ca apoi sa cumparati o polita de asigurare al carei obiect sa fie chiar cumparatorul unei astfel de masini", a spus Phil Angelides, fost trezorier al statului California, acum presedinte al comisiei de ancheta. Asa i-a intampinat Angelides pe bancheri.

Nu doar fostul trezorier i-a pus la zid pe acestia, ci si contribuabili, care ii considera principalii vinovati pentru criza financiara.

O femeie din sala a declarat: "Sunt prezenta aici pentru ca vreau ca acesti oameni sa ajunga la inchisoare". Ea incerca sa imparta celor prezenti fluturasi realizati de ea insasi in care critica aspru Bank of America.

Pentru a-si justifica actiunile, John Mack a spus ca "ne-am infruptat din bucatele pregatite de noi insine, insa in final a ajuns sa ne stea in gat".

Intrebat de un reporter daca aceasta experienta a fost una distractiva, Mack a raspuns: "Ei bine, am actionat pentru ca a fost necesar sa o facem".

Moynihan a recunoscut insa ca "deciziile eronate luate de jucatorii din sistemul bancar au avut impact semnificativ asupra main street-ului". In Statele Unite, termenul main street face referire la afacerile de mici dimensiuni si la clasa muncitoare.

Statul a oferit banii jucatorilor din sistemul bancar pentru a impiedica colapsul acestora. La scurt timp, bancile au inceput sa obtina profituri similare celor din perioada precriza si au anuntat ca doresc sa ofere angajatilor bonusuri in valoare cumulata de zeci de miliarde de dolari. Acum, contribuabilii, ai caror bani au fost folositi pentru sustinerea bancilor, sunt nemultumiti de modul cum au evoluat lucrurile, in conditiile in care problemele persista in celelalte sectoare ale economiei, iar rata somajului a ajuns la 10%.

Lloyd Blankfein

James Dimon

John Mack

Brian Moynihan