Interviu: Cu 16,6 milioane de actiuni detinute, Ionut Popescu spera sa listeze Fondul Proprietatea anul acesta

Autor: Roxana Daniela Pricop 14.01.2010

Fostul ministru de finante Ionut Popescu, numit in functia de director general al Fondului Proprietatea (FP), spune ca exista vointa managementului si a politicienilor ca Fondul sa fie listat la Bursa cat mai repede, anuntand ca demersurile pentru listare vor incepe inaintea semnarii contractului de administrare cu americanii de la Franklin Templeton. El detine circa 16 milioane de actiuni Fondul Proprietatea.



Listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti este unul dintre cele mai asteptate si controversate evenimente ale ultimilor cinci ani. Prin listare, Fondul Proprietatea va deveni functional, adica va permite persoanelor care au primit actiuni FP drept despagubire pentru proprietatile confiscate de regimul comunist sa intre in posesia compensatiilor prin vanzarea actiunilor pe o piata reglementata.

"Exista in mod cert vointa managementului Fondului si cred ca exista si vointa politica pentru semnarea contractului de administrare cu Franklin Templeton, avand in vedere ca actualul ministru de finante Sebastian Vladescu a condus Comisia de selectie a administratorului anul trecut", a spus Ionut Popescu, directorul general al Fondului Proprietatea.

Ionut Popescu a fost numit la conducerea Fondului la finalul anului trecut, inlocuind-o pe Daniela Lulache. In 2009, el a fost consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc. De asemenea, a detinut functia de ministru al finantelor in Guvernul Tariceanu in intervalul 2004-2005, fiind intiatorul proiectului legislativ de ridicare a pragului de detinere la SIF-uri respins in 2006 de comisiile parlamentare.

Despre numirea sa la carma Fondului Proprietatea, el spune ca a raspuns afirmativ unei propuneri venite din partea lui Gheorghe Pogea (fost ministru de finante in Guvernul de coalitie PD-L-PSD si in prezent candidat la un loc in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea).

"Propunerea a venit in ideea ca eu voi putea grabi lucrurile. Romania continua sa piarda procese la CEDO (Curtea Europeana a Drepturilor Omului - n.red.) pe cazul Fondului Proprietatea. De asemenea, pana la numire, pot spune ca am fost o sursa de informatii pentru Guvern despre situatia Fondului", a spus el.

Obiectiv de mandat: listarea Fondului

Desi a fost infiintat in urma cu cinci ani si se afla acum la jumatatea duratei de viata, Fondul este in continuare controlat de statul roman (prin Ministerul de Finante care detine peste 60% din capital), in timp ce peste 3.000 de persoane fizice si juridice detin cumulat 38,9% din Fond.

"Nu stiu cata vointa, atat politica, cat si a conducerii, a existat in trecut pentru a fi ales administratorul si listat Fondul. In ceea ce ma priveste, obiectivele mandatului de director general sunt semnarea contractului de administrare cu Franklin Templeton si listarea la Bursa", a afirmat el.

Compania Franklin Templeton, unul dintre cei mai mari mari administratori de fonduri la nivel mondial, a castigat inca de anul trecut procedura de selectie a administratorului FP, insa contractul de administrare nu a fost semnat nici pana in prezent. Templeton vrea sa administreze Fondul pentru 18 mil. euro pe an

"Imi doresc ca Fondul Proprietatea sa fie listat in 2010. In acest sens, vrem sa incepem demersurile de listare alaturi de Franklin Templeton chiar inainte de semnarea contractului pentru a castiga timp", spune Popescu.

Listarea in 2010, posibila doar fara IPO

Pentru ca listarea sa fie posibila in acest an, ar trebui ca Fondul sa se listeze direct, fara a derula in prealabil o oferta publica initiala (IPO). Insa listarea directa nu este insa permisa de forma actuala a legislatiei care stabileste ca Ministerul Finantelor trebuie sa lanseze o oferta publica secundara de vanzare a unui pachet de actiuni pentru admiterea la tranzactionare a Fondului, potrivit Ordonantei 81/2007.

Pregatirea, promovarea si derularea unei oferte publice se pot intinde pe un interval mai mare de sase luni pana la un an. Cu toate acestea, vara trecuta, Guvernul a aprobat un amendament la ordonanta care stabileste modul de functionare a Fondului prin care este posibila listarea si fara promovarea unei oferte publice. Daca acest amendament va primi acordul Parlamentului, listarea Fondului fara oferta va deveni posibila.

Listarea Fondului in 2010 este si obiectivul anuntat de oficialii Franklin Templeton in toamna anului trecut, cand au primit acordul actionarilor Fondului Proprietatea pentru a prelua administrarea activelor de 11 mld. lei (2,5 mld. euro).

"Cred ca in prima zi de tranzactionare pretul actiunilor FP va inregistra o crestere exploziva si o lichiditate cat toate celelalte tranzactii de pe bursa", anticipeaza Popescu.

El si-a lichidat in ultimii doi ani cea mai mare parte a portofoliului de pe Bursa si a cumparat actiuni la Fondul Proprietatea, ajungand la o participatie de 0,1168% din capitalul social (circa 16,6 mil. actiuni). Valoarea participatiei sale se ridica la circa un milion de euro, avand in vedere pretul la care se realizeaza in prezent transferuri, care este de circa 0,25 lei/actiune, potrivit unui raport recent al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Cele mai recente evaluari realizate de Intercapital, EFG Eurobank Securities sau KBC Securities indica insa o valoare reala a titlurilor Fondului Proprietatea de circa trei ori mai mare, analistii estimand ca pretul se va apropia mai mult de valoarea reala odata ce fondul va fi listat la Bursa.

Dividendele ramase restante vor ajunge la actionari

Alaturi de semnarea contractului de administrare si listarea Fondului, o alta problema ramasa nerezolvata este distribuirea catre actionari a dividendelor din rezultatul financiar 2008.

Anul trecut, distribuirea dividendelor in valoare totala de aproape 290 mil. lei nu a fost posibila pentru ca Fondul nu a reusit sa recupereze de la Ministerul Finantelor cele peste 500 mil. actiuni ramase nesubscrise la capital si pentru ca nu a avut loc o reducere cu aproximativ 24% a capitalului social ca urmare a deprecierii unor participatii din portofoliu.

"Problema actiunilor ramase neplatite de Ministerul Finantelor va fi rezolvata pentru ca dividendele din exercitiul financiar pe 2008 sa poata fi distribuite in acest an", a spus Popescu.

Urmeaza schimbari in portofoliu

Cum Fondul Proprietatea detine participatii la cele mai importante companii energetice (Hidroelectrica, Nuclerelectrica, complexurile energetice din Oltenia), proiectul Ministerului Economiei de reorganizare a sectorului energetic prin infiintarea a doua mari companii a ridicat o serie de intrebari in randul actionarilor.

"Se va face o evaluare a actualelor participatii in baza careia se va stabili exact cat anume va detine Fondul Proprietatea din cele doua mari companii de stat", a precizat Popescu.

Calitatea de actionar la cei doi giganti energetici va ridica insa o serie de probleme Fondului Proprietatea, al carui portofoliu nu va mai fi la fel de diversificat, iar expunerea acestuia pe sectorul energetic se va restrange la un numar mai mic de companii.

Ce spune despre