„Ma bucur ca am iesit pe profit”, spune Goschy dupa un an dezastruos pentru hotelieri

Autor: Mirabela Tiron 14.01.2010

Omul de afaceri timisorean Josef Goschy, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Romania, cu 3.500 de camere in 25 de unitati de cazare prin grupul Unita Turism, spune ca pentru anul acesta asteapta un milion de euro in plus fata de veniturile obtinute anul trecut.



"Am ales calea de mijloc, asteptam realizari mai mici fata de 2008, insa mai mari fata de anul trecut, cand am incheiat cu o cifra de afaceri cu 20% mai mica comparativ cu cea din anul anterior", a declarat Josef Goschy.

Grupul Unita Turism pe care il conduce a obtinut o cifra de afaceri intre 10 si 11 milioane de euro anul trecut si un profit estimat la 1 milion de euro, fata de nivelul de 3 milioane de euro in 2008, potrivit declaratiilor omului de afaceri si datelor de pe site-ul Ministerului de Finante.

Josef Goschy spune ca important este ca nu a lucrat pe pierderi anul trecut, chiar daca profitul a fost in scadere. "As fi dorit sa fie castigul mai mare, dar avand in vedere ca in toate domeniile s-au restrans activitatile, ma bucur ca am iesit pe profit".

Investitii "strict necesare" anul acesta

Omul de afaceri timisorean, care a vandut la sfarsitul anului trecut un hotel de doua stele din Targu-Mures, din cele sase proprietati scoase la vanzare, si-a bugetat investitii de 1,2 milioane de euro anul acesta pentru modernizarea unui hotel din Braila. Este vorba de hotelul de doua stele Traian, care opereaza 105 camere.

"Deocamdata am dispus investitii strict necesare pentru anul acesta. Sa vedem ce se mai intampla in piata si dupa aceea decidem ce alte investitii vom face", a declarat el. Goschy mai spune ca daca ar reusi sa mai vanda un activ din cele scoase la vanzare, atunci ar investi banii in modernizarea hotelului Panoramic din Olimp.

Doua zile de sedinta de pana la 7 ore, la inceput de an

Antreprenorul povesteste ca timp de doua zile a facut sedinte cu directorii de hoteluri si sefii de departamente, intalniri care au durat intre patru si sapte ore. El s-a intalnit cu 60 de oameni, din care 13 directori, din grupul hotelier pe care il conduce.

"Am stabilit in sedinta toate lucrurile care s-au omis sau au fost gresite anul trecut, din care incercam sa tragem invataminte anul acesta. Fiecare manager de sucursala se va mobiliza pentru reducerea cheltuielilor si imbunatatirea serviciilor", a precizat Goschy.

400 de angajati din hotelurile de la mare, in somaj pana in aprilie

In grupul Unita Turism lucreaza in prezent 600 de oameni, fata de 1.000 in sezonul de vara, cand sunt deschise hotelurile de pe litoral. Aproape jumatate din camerele grupului hotelier sunt in hoteluri din statiunile de la mare.

"Intre 360 si 400 de oameni sunt acum in somaj, dat fiind faptul ca unitatile de la mare se deschid vara. Spre exemplu, daca pe timp de vara in hotelul Comandor din Mamaia sunt 150 de angajati, acum lucreaza doar 12 oameni. Timp de sase luni salariatii vor fi in somaj".

Goschy este unul dintre cei mai importanti proprietari de hoteluri de pe litoral prin cele trei unitati din Mamaia (Comandor, Amiral si Orfeu), trei in Olimp (Amfiteatru, Belvedere, Panoramic) si doua in Cap Aurora (Onix si Safir). Pe litoral, Goschy concureaza cu omul de afaceri Mohamad Murad, care controleaza lantul Majestic, cu unitati in Mamaia, Olimp si Jupiter. Lantul Unita a scazut cu pana la 30% tarifele la cazare, pentru un numar de 18 hoteluri, panas pe data de 31 martie a anului viitor, potrivit datelor de pe site-ul grupului.

Un broker care a intrat in afaceri hoteliere la 70 de ani

Fost broker de asigurare in Germania, dar si un impatimit al Bursei, Josef Goschy s-a intors in 1990 in Romania cu aproape sase milioane de marci germane si a inceput sa cumpere proprietati imobiliare pentru viitoarele sedii ale unei afaceri in asigurari - compania Unita - prima firma de asigurari private din Romania si principalul concurent al societatii de stat ADAS - la care Goschy a lucrat inainte de 1978.

Omul de afaceri a vandut businessul din asigurari in 2001, iar la varsta de 70 de ani a inceput investitiile in turism.