Fostul sef al farmaciilor Sensiblu oscileaza intre business si politica

Autor: Ioana David 14.01.2010

Claudiu Opran, care in decembrie a renuntat la conducerea retelei de farmacii Sensiblu, parte a grupului A&D Pharma, spune ca printre proiectele pe care le analizeaza se afla un business propriu, acceptarea unei oferte de la o companie sau intrarea in mediul politic.

Opran, 37 de ani, care a lucrat cinci ani si jumatate in industria farmaceutica, afirma ca are propuneri din partea mai multor companii atat din industria farma, cat si alte zone, dar ca o decizie finala va lua dupa o pauza de trei - sase luni.

"Ofertele pe care le am nu necesita o decizie rapida, astfel ca imi pot ingadui o pauza de cateva luni. Analizez in acelasi timp si varianta unui business antreprenorial ca si posibilitatea de a intra in mediul politic", afirma Opran.

El este de parere ca sectorul de sanatate nu a performat foarte bine din cauza deselor schimbari legislative si ca au fost multe proiecte bune incepute, dar care nu au fost finalizate.

Pot exista punti de legatura intre business si politic

"M-as bucura daca ar fi si alti oameni de business care ar intra in politica. Noi cei din mediul de business putem aduce o contributie pozitiva datorita experientei, mentalitatii formate si poate reusim sa dam impreuna cu persoanele deja implicate in mediul politic coerenta, o viziune pe o perioada mai lunga, sa facem ca lucrurile sa se intample, cu efecte bune in primul rand pentru omul de rand si sa incercam sa cream o sustenabilitate intre ramurile industriei si stat care inca in acest moment nu si-au gasit cadenta. Toate aceste proiecte trebuie incepute, continuate, si important este ca atunci cand exista schimbari de guverne ele sa mearga mai departe", spune Opran.

Fostul seful al Sensiblu da exemplul consilierului prezidential Alexandra Gatej, care a condus timp de patru ani operatiunile Unilever Balcani. Unilever este al doilea mare jucator din industria bunurilor de larg consum si una dintre cele mai mari companii multinationale din Romania. "Nu spun ca vreau sa fiu in prima linie, dar exista multe modalitati de a face o punte de legatura in sensul pozitiv intre mediul de business si cel politic", spune Opran.

De ce a plecat de la Sensiblu

"Avand in vedere ca urma reinnoirea contractului meu, am considerat ca este un moment bun pentru ca tot timpul exista tendinta sa amani sa te dedici mai mult proiectelor personale. Contractul meu era initial pana in 2008, dar l-am prelungit cu inca un an. Impreuna cu actionarii am decis prelungirea avand in vedere ca intram la momentul acela intr-un an de criza si asa cum arata rezultatele a fost o decizie buna", spune Opran.

Principalul proiect in care a fost implicat a fost listarea grupului pe bursa din Londra in 2006, iar la capitolul realizari noteaza brandul Sensibu, pe care il crediteaza ca fiind unul dintre cele mai puternice din Romania.

Un alt proiect important pe care l-a avut la Sensiblu este repozitionarea farmaciilor, in sensul in care portofoliul de produse al unei unitati este adaptat specificului zonei in care este situata.

Sub mandatul sau, afacerile Sensiblu au crescut de la 50 mil. euro la 154 mil. euro in 2008, si de la peste 80 de unitati la circa 220 in prezent.

Opran isi aminteste ca au existat trei perioade in timpul mandatului de la Sensiblu cu nopti nedormite. Primul a fost imediat dupa ce s-a angajat, pentru ca venea dintr-o alta industrie, dintr-o cultura multinationala, si a luat contact cu un business antreprenorial "in care lucrurile se derulau foarte rapid si a trebuit sa ma adaptez". O perioada dificila a fost si cea a listarii pe bursa din Londra in 2006, "care a adus notorietate cu o munca titanica in spate". Mai recent, o alta perioada dura a fost cea de la inceputul crizei, in care "a trebuit sa luam masuri proactive care sa faca businessul sustenabil". "Au fost operatii unde a curs sange", spune Opran referindu-se la acele luni.

Mobilizare, dupa caderea actiunilor pe bursa

Din punctul de vedere al evolutiei pe bursa din Londra, prima jumatate a anului 2008 a fost cea mai "neagra" pentru companie, dupa ce actiunile s-au prabusit cu circa 77%. Opran spune ca in interior echipa "s-a mobilizat total".

Unul dintre momentele delicate pentru executivii companiei a fost tot anul 2008, cand pe bursa au fost facute publice salariile echipei de conducere. Care a fost impactul? "A fost un moment peste care am trecut. Cat timp exista reguli, ele trebuie respectate", spune Opran.

Potrivit acelui raport, Claudiu Opran a avut in 2007 castiguri salariale de 190.000 de euro.

El detine si un pachet minoritar de actiuni la A&D Pharma. Intrebat de ZF daca se gandeste sa vanda aceste actiuni, Claudiu Opran a spus ca " in functie de conditiile pietei si urmarind atent voi lua o decizie la momentul potrivit".

Absolvent al Academiei de Studii Economice Bucuresti, Opran a lucrat timp de mai multi ani in industria berii, inainte sa vina la Sensiblu, si a fost implicat in fuziunea din 2002 dintre Ursus si Bere Timisoreana. La Sensiblu, a fost implicat in achizitia farmaciilor Europharm in 2005.

Scurt CV