Kazahii de la Rompetrol ii vor plati 2 mil. euro lui Shimon Galon pentru birouri in Piata Presei

Autor: Cristi Moga 14.01.2010

Grupul Rompetrol, controlat de compania kazaha de stat KazMunaiGaz, isi va muta cea mai mare parte a birourilor din Bucuresti in cladirea City Gate din Piata Presei, unde a semnat un contract pentru inchirierea unui spatiu de 8.000 - 9.000 de metri patrati, au declarat pentru ZF surse din piata imobiliara.



Chiriile in cadrul cladirii sunt in jurul valorii de 16 euro/metrul patrat lunar, astfel ca Rompetrol va plati aproape 2 milioane de euro anual pentru noul sediu, luand in calcul si costurile de administrare a cladirii.

Proiectul a fost dezvoltat de compania israeliana Globe Trade Center (GTC), unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata birourilor din Capitala, care a mai construit spatii pentru Orange sau BCR.

Rompetrol, care isi va consolida in City Gate activitatea mai multor divizii din Bucuresti, se alatura listei de chiriasi ai proiectului care mai cuprinde nume precum Romtelecom, Millennium Bank, AutoItalia sau Microsoft.

Odata cu semnarea acestui contract, gradul de ocupare al proiectului cu o suprafata inchiriabila de 44.000 de metri patrati a crescut la 100%, luand in calcul informatiile anterioare furnizate de GTC, care indicau un grad de ocupare de 75%.

Reprezentantii Rompetrol nu au co-mentat informatiile pana la inchiderea editiei, in timp ce Shimon Galon, directorul GTC, nu a putut fi contactat.

GTC si-a majorat recent participatia la City Gate

GTC, care a dezvoltat si vandut pentru aproape 150 de milioane de euro cladirile de birouri Europe House si America House din Piata Victoriei, si-a majorat recent participatia detinuta in proiectul City Gate, platind 9,8 milioane de euro unor investitori eleni pentru 15% din actiunile firmelor dezvoltatoare.

Proiectul City Gate este format din doua turnuri cu cate 18 etaje fiecare, la subsolul carora sa afla o parcare cu o capacitate de peste 1.000 de locuri.

Investitia in acest proiect a fost estimata la circa 100 de milioane de euro, in timp ce valoarea de piata a cladirilor este de peste 120 de milioane de euro la ora actuala.

Grupul Rompetrol a semnat inca din 2008 un contract cu firma Immorent prin care s-au asociat pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar de 300 de milioane de euro in zona Baneasa, in care ar urma sa fie stabilit si noul sediu al companiei.

Pe fondul crizei din imobiliare, reprezentantii Immorent spuneau insa anul trecut ca dezvoltarea proiectului situat pe un teren de 4,4 hectare va dura cel mai probabil mai mult de 5-6 ani.

Semnal pozitiv pe piata de birouri

Diviziile Rompetrol sunt impartite la ora actuala in mai multe cladiri de birouri din Capitala, sediul central al companiei aflandu-se intr-un imobil de pe Calea Victoriei. Tranzactia realizata de Rompetrol este unul dintre primele semnale pozitive din piata imobiliara locala, in conditiile in care anul trecut companiile au amanat extinderile pe fondul recesiunii economice, astfel ca numarul spatiilor disponibile a crescut la circa 200.000 de metri patrati. In urma cu doi ani, Bucurestiul era orasul cu cele mai putine spatii disponibile, respectiv un grad de neocupare de circa 1%.

O alta tranzactie semnata recent a fost inchirierea de catre Transelectrica a unui spatiu de 6.700 de metri patrati in cladirea Platinum Center din zona Pietei Unirii, imobil dezvoltat de compania israeliana Dagesh Group.

Cine vor fi vecinii Rompetrol

Alte proiecte GTC in Romania