Vanzari in scadere cu 19% pentru Editura Polirom

Autor: Mirabela Tiron 14.01.2010

Editura Polirom, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de carte romaneasca, a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri in scadere cu 19% fata de anul anterior, pana la aproape 20 mil. lei (4,6 mil. euro).

"Cu totii am fost afectati anul trecut, de la firmele mici pana la marile companii internationale. La Polirom, raportam o scadere a vanzarilor cu aproximativ 19% fata de 2008, pe fondul unei scaderi drastice a pietei de carte, de circa 35-40%", a declarat Silviu Lupescu, directorul general si unul dintre actionarii editurii. Principalii actionari ai Editurii Polirom sunt Silviu Alexandru Lupescu (17%), Viorel Bunduc (2,5%), Adrian Butuca (54,04%), Irina Oana Dolhascu (13,2%), Anca Claudia Tiron (13,17%), potrivit datelor de la Registrul Comertului.

"Luna decembrie a insemnat pentru Editura Polirom o crestere cu circa 10% a vanzarilor, un usor reviriment asadar. Pentru anul acesta prevedem o mentinere a pietei de carte la nivelul de anul trecut, cu o posibila crestere in semestrul al doilea", a spus Lupescu.

500 de titluri de carti anul acesta

Editura Polirom concureaza pe piata de carte, evaluata la 70-80 de milioane de euro, cu editurile Corint, All, Humanitas, Rao sau Curtea Veche. Anul trecut a fost un an in care multe edituri au optat pentru o strategie de conservare, care sa le asigure supravietuirea. Cu toate acestea, au fost si cazuri in care jucatori de pe aceasta piata au intrat in insolventa. Un exemplu este editura Nemira, cu datorii cat cifra de afaceri (1,7 milioane de euro), care a cerut intrarea in insolventa pentru reorganizarea judiciara.

Cele mai multe edituri au decis sa isi reduca costurile prin renuntarea la titlurile de carti ce nu le asigurau tiraje de 3.000 de exemplare sau prin disponibilizari, cum s-a intamplat in cazul editurii All (care a concediat 30% din personal). Reprezentantii Polirom sustin ca anul acesta vor publica 500 de titluri de carti, din care 75% titluri noi.

Portofoliul editurii include autori romani si internationali precum Nabokov, Hemingway, Lessing, Fowels, Rushdie, Saramago sau Salinger.

Editura opereaza cu un numar de opt librarii, care functioneaza in franciza sub brandul Polirom, in diferite orase din tara si o librarie proprie in Bucuresti. De asemenea, editura colaboreaza cu circa 350 de librarii si difuzori angro din tara si din Republica Moldova, potrivit reprezentantilor companiei.