Analistii „simt” ca strainii au revenit in piata la cumparare

Autor: Vlad Anastasiu 17.01.2010

Analistii apreciaza ca Bursa va debuta saptamana aceasta in scadere, pe fondul reducerilor de pe principalele piete externe, insa sunt de parere ca unele corectii de mica amploare in piata ar da incredere investitorilor ca pe termen mediu Bursa isi pastreaza trendul crescator.
"In doar doua din zece sedinte de la inceputul anului Bursa a inregistrat corectii si de mica amploare. Este normal sa vedem in urmatoarele sedinte niste scaderi in piata, care cred ca vor transforma fostele praguri de rezistenta in praguri suport. O astfel de evolutie ar da increde investitorilor ca trendul crescator inceput in 2010 este sustenabil pe termen mediu", a explicat Mihai Alexa, analist in cadrul societatii de intermediere Broker din Cluj.
Principalii indici locali au inchis sedinta de vineri pe crestere, cea mai mare apreciere fiind consemnata de indicatorul societatilor financiare, care a urcat cu 2,4%, apropiindu-se de pragul de 30.000 de puncte. La aceasta categorie, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au marcat cel mai mare avans, de 3,3%.
"In prima parte a saptamanii este posibil sa asistam la o coborare a indicilor pana la fostele niveluri de rezistenta, respectiv 5.000 de puncte pe BET si 25.000 de puncte pe BET-FI. Astfel de retrageri ar da o evolutie mai asezata a pietei", a adaugat Alexa.
In sectorul energetic, cel mai mare avans de vineri l-au inregistrat titlurile Transgaz (TGN), de aproape 4%, urcand astfel la nivelul de 185,8 lei/actiune. Si titlurile Petrom (SNP) au inregistrat un avans puternic, de 3,2%, pe fondul programului de rascumparare derulat de OMV Petrom.
"Explicatia pentru care piata are potential de crestere este data de amplitudinea corectiilor din 2008 care in ciuda cresterilor puternice de anul trecut, nu au fost recuperate. Spre deosebire de extern, unde pietele au recuperat peste 60% din pierderi, piata locala mai are mult de recuperat. De asemenea, cresterea volumelor de tranzactionare denota revenirea investitorilor straini pe piata locala", a incheiat Alexa.