Presedintele Vinci, un business de 34 mld. euro, vine maine in Romania sa semneze contractul pentru autostrada Comarnic-Brasov

Autor: Catalin Lupoaie 17.01.2010

Yves Thibault de Silguy, presedintele Vinci, un business anual de 34 mld. euro, va veni maine la ora 16:30 in Romania pentru a semna cu Ministerul Transporturilor contractul de realizare in concesiune a autostrazii Comarnic-Brasov (55 km), potrivit unor surse din minister.

Consortiul francezo-elen format din Vinci Concession - Aktor Concession - Vinci Construction Grand Projets - Aktor a castigat in luna mai a anului trecut licitatia pentru constructia autostrazii, insa contractul va fi semnat abia maine, dupa mai multe negocieri.

Costul total de construc]ie [i proiectare se va ridica la 1,57 miliarde euro, iar lucrarile se vor intinde pe o perioada de patru ani. Incepand din al cincilea an al concesiunii, pe o perioada de 26 de ani, statul roman va realiza plati de disponibilitate catre concesionar in valoare de 180 milioane euro pe an, suma care va acoperi si dobanzile platite de constructor catre banci.

Taxa pe care utilizatorul o va plati incepand din al cincilea an al concesiunii, dupa darea in folosinta a autostrazii, va fi de 1,75 euro/osie/100 kilometri, ceea ce inseamna ca un autoturism va plati in primul an o taxa de circa doi euro pentru a strabate cei 55 de kilometri ai tronson. Incepand din al doilea an de plata concesionarul poate modifica aceste tarife in functie de un raport de calcul tinand seama de inflatie, insa contractul ce va fi incheiat prevede posibilitatea ca statul roman sa respinga aceste majorari.

Autostrada Comarnic-Brasov in cifre:

lungimea traseului: 55 km;
viteza de proiectare: 120 km/h;
durata perioadei de concesiune 30 de ani, din care:
perioada de proiectare si constructie: 4 ani;
perioada de operare si intretinere: 26 de ani.
costul total al lucrarilor de proiectare si constructie: 1,57 mld. euro;
valoarea taxei de utilizare a drumului (in primul an de operare si intretinere): 1,75 Euro/ax/100km;
lungimea totala a tunelurilor duble: 15 km;
noduri rutiere: 5 (Comarnic, Sinaia, Busteni, Predeal, Rasnov).