500.000 de romani isi expun date si imagini personale pe Facebook. Ce risca? Cum comentati?

Autor: Magraon Andreea 17.01.2010

Cateva setari de securitate bifate neatent pot aduce in centrul atentiei informatii si fotografii private. Au aflat-o pe pielea lor si politicieni si vedete din Romania.



Datele de pe Facebook, cea mai mare retea de socializare din lume, nu sunt protejate si pot fi folosite oricand de alte persoane in diferite scopuri, iar usurinta cu care oamenii publica pe net date private creste exponential riscurile la care se expun.
Probleme pornesc chiar din interiorul companiei care administreaza Facebook, scrie MSNBC, citand declaratiile unui fost angajat: "Toate e-mailurile trimise de cei 350 de milioane de utilizatori pe Facebook raman stocate intr-o baza de date care poate fi accesata foarte usor". Fostul angajat a dezvaluit de altfel ca angajatii Facebook aveau cate o parola pentru a accesa conturile utilizatorilor, doi dintre acestia fiind concediati pentru manipularea conturilor.
Apare astfel pericolul ca datele care sunt facute publice pe Facebook sa nu mai fie controlate, putand fi vizualizate de oricine, in ciuda optiunilor de securitate ale retelei. Datele includ de obicei adresa, fotografii, stare civila, carti sau citate preferate, dar si evenimente la care utilizatorii participa. Numai in 2008 numarul bloggurilor de pe internet a fost estimat la 130 de milioane. Si ce este Facebook, daca nu o colectie de milioane de blogguri?

Acum si in Romania: pozele de pe Facebook, la televizor
In Romania exista peste 520.000 de utilizatori ai Facebook, potrivit datelor statistice publicate de compania americana, iar lista include si vedete, oameni de afaceri si politicieni.
Usurinta cu care si romanii au ajuns sa posteze informatii private pe internet precum si atitudinea neglijenta in ceea ce priveste accesul la acest tip de informatii au adus in prim-planul atentiei publice date la care in urma cu 10 ani ar fi fost mult mai greu de ajuns. Cateva exemple de informatii postate pe retele sociale care au ajuns in atentia marelui public: ce telefon mobil foloseste fiica lui Mircea Geoana - presedintele PSD (un BlackBerry) -, sau ce masina a primit cadou de majorat baiatul ministrului economiei Adriean Videanu (un jeep Volkswagen).
Nu doar copiii politicienilor sunt insa in vizor, si imaginile si informatiile publicate pe Facebook de Sergiu Bahaian - principalul suspect intr-un dosar privind o serie de fraude economice - sunt la indemana oricui. De la lista "prietenilor" lui pana la imagini si note postate de el pe internet.
In ciuda acestor pericole, o mare parte dintre utilizatorii romani sunt increzatori. "Utilizez retelele sociale doar pentru a ramane conectata cu prietenii, amicii si cunostintele mele, in niciun caz pentru a ma expune oricui. Nu accept ca prieteni decat persoane pe care le cunosc, sunt foarte atenta cu pozele si informatiile pe care le postez, deci nu vad de ce mi-as face griji. Networking-ul este important in ziua de azi si retelele de tip Facebook reprezinta una dintre cele mai accesibile modalitati de a comunica usor si rapid cu un grup cat mai larg de persoane. Consider ca pana la punctul in care nu iti dezvalui prea mult viata personala, Facebook poate sa fie foarte util. Dupa, intr-adevar, poate deveni periculos", este de parere Adina Badarau, 22 de ani, studenta.
"Mi-am facut cont pe Facebook pentru a interactiona online cu prieteni care sunt in alte orase si chiar alte tari. Nu am luat in calcul posibilitatea folosirii datelor mele cu rea intentie in alte scopuri de catre membrii retelei", a declarat la randul sau Mirabela Mihai, contabila.
Facebook a pus la dispozitie un sistem de securitate pentru conturile utilizatorilor, in ceea ce priveste fotografiile, adresa si prietenii. Potrivit MSNBC, prin optiunea utilizatorilor de a nu-si activa optiunile de securitate, Facebook intra in competitie cu Twitter, reteaua de socializare rivala, realizand un trafic mai mare atunci cand informatiile acestora apar pe Google.
Pentru a realiza o mai mare securitate a informatiilor, Facebook a incheiat saptamana trecuta un acord cu McAfee, softul antivirus. Presa internationala a scris ca acordul nu reprezinta un adevarat scut impotriva viitoarelor atacuri asupra conturilor.
In baza acordului, McAfee ofera celor 350 de milioane de utilizatori ai Facebook sase luni de abonament la Internet McAfee software de securitate, fara nicio taxa. Dar pentru a lua abonament gratuit, McAfee cere utilizatorilor Facebook sa devina prima data fani ai companiei, ceea ce este o campanie buna de marketing pentru software-ul antivirus.
A doua parte a intelegerii se refera la crearea unui serviciu care detecteaza conturile care au fost compromise. Daca acest lucru s-a intamplat, McFee intervine, iar programul de scanare va cere sa fie utilizat de fiecare data cand se intra pe Facebook.