Topul clinicilor medicale private din Romania

Autor: Ioana David 17.01.2010

Principalele retele de clinici private si-au bugetat pentru acest an cresteri de 20-50% ale afacerilor, estimari care vin dupa un an 2009 in care avansul a ajuns in unele cazuri si la 80%.



Si in ceea ce priveste profitul operatorii de servicii medicale private spun ca rezultatele sunt bune si pot exista premise pentru o imbunatatire a marjelor.
Industria serviciilor medicale private se asteapta sa fie cu aat mai dinamica anul acesta cu cat A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic local, a anuntat ca urmeaza sa deschida primele clinci "ca raspuns la cererea crescuta" din acest segment. Noua divizie a grupului farmaceutic, Anima Specialty Medical Services, ar putea pune presiune pe jucatorii deja existenti si ar putea schimba ierarhii pe termen mediu si lung, tinand cont de puterea financiara pe care grupul farmaceutic o are.

Cresteri de la platitorii cash, scaderi de la companii
Rezultatele clinicilor de anul trecut si proiectiile pentru 2010 din aceasa piata sunt in contrast puternic cu ceea ce se intampla la nivel economic, unde in retail spre exemplu falimentele se tin lant, iar in restul industriilor scaderile sunt la ordinea zilei.
In aceste conditii, cum se explica avansul clinicilor private?
"In primul rand este vorba despre evolutia naturala a pietei de servicii medicale, data fiind alocarea bugetara modesta in sectorul de stat, 3,5% din PIB, si media din UE de 7%. Astfel piata simte nevoia unei completari din segmentul privat, care inregistreaza o crestere accentuata", a spus Mihai Marcu, presedintele MedLife.
Chiar si in aceste conditii, un impact in afaceri se astepta sa existe avand in vedere faptul ca marile clinici au atat pacienti individuali care platesc cash, cat si contracte corporate cu marile companii, afectate de somaj.
Reprezentantii clinicilor spun ca la nivelul corporate a existat o scadere, compensata de cresterile din retail si cota de piata castigata in defavoarea unitatilor mici si a cabinetelor individuale.
"In primul rand este vorba numai de segmentul de retail (care a ramas pe crestere - n.red.), adica de serviciile medicale platite de persoanele fizice din buzunar, segmentul corporativ suferind o contractie de 2-3% pe parcursul intregului an 2009. In al doilea rand este vorba despre o reasezare a pietei, in sensul concentrarii serviciilor medicale catre operatorii mari in detrimentul prestatorilor mici si a cabinetelor individuale. Eu nu cred ca piata a crescut in termeni reali cu mai mult de 15%", a spus Mihai Marcu de la MedLife.
Printre clinicile cu cel mai rapid avans anul trecut se numara Centrul Medical Unirea (CMU), care a avut o crestere de 70%, potrivit companiei.

Este un moment bun pentru dezvoltare
"Sistemul public de sanatate a fost si este in continuare in pragul colapsului financiar, astfel incat o serie de servicii nu au mai putut fi suportate de spitalele si policlinicile de stat. (...) Clientii corporate au evitat sa-si demotiveze angajatii taind aceste beneficii, ba mai mult, desi multe companii au facut reduceri moderate de personal, am avut si intrari de clienti noi, care nu mai avusesera abonamente medicale pana la acel moment, preferand sa ofere acest beneficiu pe post de marire de salariu", spune Sergiu Negut, directorul executiv al CMU.
El adauga faptul ca aceasta crestere a mai fost sustinuta si de extinderea cu noi unitati, dar ca pe de alta parte piata a fost afectata de cursul de schimb.
"Ca si tip de management cred ca cei care isi gestioneaza corect cash flow-ul si cei care au capacitatea de a-si extinde capacitatile si oferta, in defavoarea taierii costurilor si a restrangerii activitatii vor avea de castigat", mai spune Negut.

Se fac in continuare profituri bune din clinici medicale
Clinicile private se numara de mai multi ani printre sectoarele cu cele mai mari rate de profit din economie, care s-ar putea pastra sau chiar creste si in 2010. Recent, compania Gral Medical, controlata de Robert si Georgeta Serban, a anuntat ca ar putea realiza in acest an o marja de profit net de aproximativ 20%, dubla comparativ cu nivelul din 2009. Dublarea marjei s-ar putea produce in conditiile in care afacerile sunt proiectate sa creasca cu 50%.
Mihai Marcu de la MedLife este de parere ca toate firmele mari din domeniu
si-au conservat marjele.
"In firmele mari din domeniu, la fel ca in toate domeniile economice, s-au aplicat politici de reducere a costurilor, iar in conditiile in care si piata a crescut, chiar daca ponderat, marginile s-au mentinut", spune Marcu, care considera ca exista premise pentru cresterea profitabilitatii.
Pe de alta parte, Negut de la CMU afirma ca marjele au crescut pe fondul deprecierii monedei nationale. In legatura cu 2010, el este de parere ca va depinde foarte mult de felul cum si-au gestionat jucatorii din aceasta piata afacerile in anul 2009.
"Cred ca in general pe masura ce piata se maturizeaza, nu vom mai asista in urmatorii ani la marje de profit ca si cele de pana acum. Pe de alta parte prin reinvestirea acestui profit in introducerea de servicii noi, unde concurenta este limitata, se pot mentine inca marje rezonabile si este esential in aceasta ramura inca insuficient dezvoltata sa pastram marje care sa permita investitii in dezvoltarea ulterioara", a mai spus Negut.
Piata serviciilor medicale private este estimata la circa 400 mil. euro, iar principalii jucatori sunt Medicover, MedLife, Euromedic, CMU, Medcenter, Gral Medical, Sanador, Romar, Medsana. Pe segmentul de spitale, unitati de mari dimensiuni detin Euroclinic si MedLife.