Cursul mai are doar un pas si scade la 4 lei/euro

Autor: Ciprian Botea 18.01.2010

Euro si-a continuat si ieri scaderea in fata monedei nationale, iar referinta BNR a ajuns la o cotatie de 4,1008 lei, in scadere cu un ban si jumatate fata de ultima sedinta de saptamana trecuta, pe fondul aprecierii monedelor din regiune si in conditiile unui volum redus de valuta tranzactionata pe piata de la Bucuresti.

Leul a castigat, in ultima luna, peste trei procente in fata monedei unice europene, unele banci straine si multi dintre analistii locali asteptandu-se ca pragul de 4 lei/euro sa fie atins in viitorul apropiat. La jumatatea sedintei de ieri euro se tranzactiona la o paritate de 4,1000-4,1030 lei, in scadere fata de paritatea din prima parte a zilei.

"Se pare ca si regiunea, care a deschis pe o crestere usoara, a avut un impact asupra evolutiei leului. Lichiditatea a fost insa scazuta si nu s-a intamplat nimic spectaculos, piata americana fiind inchisa pentru Martin Luther King Day", a comentat dealerul unei banci. El spune ca cererea de lei a venit din partea jucatorilor care au participat ieri la licitatia Finantelor, unde au fost vandute titluri de stat in valoare de 2,3 mld. lei.

Dealerii spun ca, in continuare, majoritatea jucatorilor de pe piata mizeaza pe apreciere in conditiile in care mai multe banci vest-europene au pariat sute de milioane de euro pe aprecierea cursului, chiar sub pragul de 4 lei pentru un euro.

O depreciere prea mare a leului trezeste insa ingrijorarea economistilor, care spun ca o moneda puternica poate afecta serios economia aflata inca in recesiune. Reprezentantii BNR noteaza insa ca trebuie facuta o distinctie intre modul in care evolueaza piata in acest moment si previziunile analistilor.

"Este o luna de inceput de an in care jucatorii incearca sa ocupe o pozitie pe care o considera ca fiind cea mai buna. Trebuie facuta o distinctie intre tabloul pietei reale si tabloul previziunilor. In acest moment, cursul se afla in limite rezonabile", a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. In acelasi timp, excesul de lichiditate de pe piata a continuat sa mentina la valori reduse dobanzile interbancare, costul plasamentelor la o zi coborand la 3,32-3,82% pe an, fata de 3,37-3,87% pe an in sedinta precedenta.