Ungaria anunta ca nu mai are nevoie de banii de la FMI

Autor: Andreea Neferu 18.01.2010

Ungaria nu mai are nevoie de sprijinul financiar oferit de Fondul Monetar International (FMI), iar guvernul de la Budapesta a inceput deja sa intreprinda eforturi pentru a tine in frau cheltuielile publice, a declarat ministrul ungar de finante Peter Oszko, scrie Financial Times.

Oszko a afirmat ca Ungaria a reusit sa-si acopere nevoia de finantare externa apeland doar la pietele financiare. "Nu mai avem nevoie de banii de la FMI si ma astept ca, daca Ungaria va urma aceeasi cale pe viitor, sa nu mai solicitam ajutor financiar."

Ministrul de finante a apreciat ca Ungaria va continua sa beneficieze de evaluarile realizate de FMI, care au sporit credibilitatea reformelor fiscale ale tarii in ochii investitorilor. In octombrie 2008, Ungaria a apelat la FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala pentru un imprumut de urgenta in valoare de 20 mld. euro, dupa ce lichiditatile de pe piata ungara au inghetat. Acordul stand-by incheiat intre Ungaria si FMI expira in octombrie.

Odata cu debutul crizei, investitorii au aratat ca datoria publica ridicata si predominanta creditarii in valuta sunt principalele surse de risc ale economiei maghiare.

Estimarile privind evolutia economiei maghiare in 2009 vizeaza o contractie anuala de 6,7%, cresterea economica urmand sa ramana negativa si anul acesta, dar ceva mai moderata, pana la -0,6%.

Oszko a explicat ca Ungaria a intreprins eforturi substantiale pentru a restabili echilibrul fiscal al tarii, dupa ce guvernul tehnocrat condus de premierul Gordon Bajnai a fost instalat in functie in aprilie 2009. Masurile au ajutat moneda nationala, forintul, sa se aprecieze cu circa 15% din martie anul trecut pana in prezent.

"Daca facem o comparatie intre obiectivele noastre si realizarile pe care le-am avut, totul merge bine. Am fost nevoiti sa gasim o modalitate prin care sa mentinem echilibrul fiscal fara a afecta cresterea economica potentiala, ceea ce nu este un lucru tocmai usor", a spus Oszko.

Reformele structurale aplicate sistemului de pensii si de asistenta sociala, alaturi de reechilibrarea fiscalitatii ar trebui sa permita guvernului sa afiseze un deficit bugetar de 3,9% din PIB in 2009, in linie cu conditiile impuse de FMI.