Cum a reusit Hidroconstructia sa urce cu 21% in cel mai greu an din constructii

Autor: Catalin Lupoaie 18.01.2010

Hidroconstructia, cel mai mare constructor de pe piata locala in functie de cifra de afaceri din 2008, a inregistrat anul trecut o crestere de 21% a cifrei de afaceri in lei, pana la 1,12 mld. lei (264,7 mil. euro), datorita contractelor cu finantare de la Uniunea Europeana semnate in anii precedenti.

Compania a fost una dintre putinele firme mari din constructii care si-au majorat businessul in 2009, in contextul in care piata a scazut cu 17%, pana la 12 mld. euro.

Hidroconstructia a avut in derulare 132 de contracte cu o valoare de program de 1.079 miliarde lei (255 mil. euro), din care 82 de contracte vor continua si in anul 2010 cu o valoare de program de 650 milioane lei (circa 155 mil. euro). Din aceste date, reiese ca in 2009 Hidroconstructia a reusit sa creasca datorita contractelor semnate din anii precedenti.

"Lucrarile de infrastructura au reprezentat aproximativ 60% din valoarea cifrei de afaceri pentru anul 2009 fata de 40% cat reprezinta restul lucrarilor care sunt in principal lucrari hidroenergetice si hidrotehnice", afirma Romeo Bogdanovici, directorul de resurse umane al Hidroconstructia.

Insa compania si-a bugetat pentru 2010 o scadere a cifrei de afaceri de pana la 896 mil. lei, din cauza numarului scazut de licitatii organizate in 2009 de catre autoritatile locale si de mediul privat.

"Anul 2009 a fost unul sarac din punctul de vedere al demararii procedurilor de achizitie atat de catre autoritatile publice centrale si locale, cat si de investitorii privati. Ba mai mult - un numar important din investitiile derulate in 2009 au incetat sau au fost blocate ca urmare a incetarii finantarii si/sau a neasigurarii cotelor de cofinantare de catre autoritatile romane responsabile, cu implicatii dezastruoase pentru unele firme de constructii", sustine Bogdanovici.

Au renuntat la 700 de angajati

Hidroconstructia si-a redus anul trecut numarul mediu de angajati cu circa 10%, pana la 6.800 de salariati si ia in calcul continuarea procesului de restructurare in perioada ianuarie - martie 2010, in functie de modul in care vor fi finantate lucrarile pe care le deruleaza compania.

"Ca urmare a caracterului sezonier al lucrarilor in constructii, coroborat cu discontinuitatea finantarii investitiilor (determinata de cele mai multe ori de modul operativ sau nu in care este aprobat bugetul de stat si bugetele locale), societatea este obligata sa aiba o atitudine prudenta in ceea ce priveste politica mentinerii fortei de munca si anume mentinerea fortei de munca doar pentru contractele cu perspective de finantare", explica directorul Hidroconstructia.

"Firmele sunt vlaguite de lipsa lichiditatilor"

Bogdanovici, care detine si functia de presedinte al sucursalei Bucuresti in cadrul Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), afirma ca sectorul constructiilor este cel care percepe primul problemele cu care se confrunta economia, desi in ultimii ani a avut un aport foarte important la veniturile bugetului de stat - circa 10% din PIB in 2008.

"Dupa un an si jumatate de blocaje economice si financiare, este cel mai slabit sector de activitate. La inceputul anului 2010 firmele de constructii sunt slabite si vlaguite de lipsa lichiditatilor pe de o parte, iar autoritatile nu dau niciun semn ca au intentia de a acorda facilitati pentru relansarea acestui sector (nici macar pentru situatiile cand au restante mari la plata, cu vehime de peste 180 de zile)."

Principalii factori care ar putea redresa situatia pietei constructiilor ar putea fi cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare, dublata de sustinerea cotelor de finantare din partea statului si acordarea de facilitati de credit din partea bancilor.

"Daca aceste cote de cofinantare nu sunt certe, pentru societatile de constructii este de preferat sistarea procedurilor de achizitie deoarece semnarea unor contracte de catre acestia inseamna asumarea de raspunderi si cheltuieli care, daca ulterior nu sunt sustinute de beneficiari prin achitarea la timp a facturilor, duce la inregistrarea a numeroase falimente si incapacitati de plata, care la randul lor duc la sume neachitate catre bugetele centrale si locale si catre furnizori", explica Bogdanovici.

Potrivit datelor Hidroconstructia, daca facturile erau achitate in cursul anului 2007 la un interval de timp de 50 - 65 de zile de la facturare, acest interval s-a marit in cursul anului 2008 la 90 - 120 de zile, ajungand in 2009 in unele cazuri sa depaseasca 180 de zile.

Ce spune Bogdanovici despre

Piata constructiilor: Estimez o stagnare a sectorului de constructii in anul 2010 cu timide semne de revenire in anul 2011 - asta doar daca masurile intreprinse de autoritati in prima parte a acestui an vor fi reale.

2009: A fost unul sarac din punctul de vedere al demararii procedurilor de achizitie atat de catre autoritatile publice centrale si locale, cat si de investitorii privati.

Companii: La inceputul anului 2010 firmele de constructii sunt slabite si vlaguite de lipsa lichiditatilor pe de o parte, iar autoritatile nu dau niciun semn ca au intentia de a acorda facilitati pentru relansarea acestui sector.

Masurile statului: Trebuie facuta plata datoriilor restante si asigurata finantarea pentru contractele in derulare.