Debut greu de an pentru Caro Hotels: in ianuarie rezultatele sunt mai slabe fata de 2009

Autor: Mirabela Tiron 18.01.2010

Octavian Lazar, actionarul majoritar al complexului hotelier Caro Hotels, cu afaceri de 2,5 milioane de euro anul trecut, in scadere cu 37,5% fata de 2008, sustine ca inceputul de an nu a adus semne de revenire pe piata hoteliera, in conditiile in care gradul de ocupare a fost de 25% in ianuarie, cu trei puncte procentuale mai putin fata de perioada similara de anul trecut.

"La nivel de piata, cred ca lucurile nu se vor schimba prea mult anul acesta. Se va continua aceeasi tendinta de anul trecut, cand fiecare hotelier a incercat sa castige o bucata cat mai mare din piata prin intermediul tarifelor, care au fost reduse cu pana la 40%", a declarat Octavian Lazar.

El a mai precizat ca in Capitala, unde predomina turismul de business, este o situatie atipica fata de celelalte capitale europene in ceea ce priveste reducerea tarifelor. In Bucuresti s-a ajuns la scaderi ale preturilor de doua ori mai mari decat in alte orase europene, dupa cum mentioneaza el.

"Ca sa inregistrezi profit trebuie sa ai un grad mediu de ocupare de 35%, nivel care iti asigura acoperirea cheltuielilor realizate. Complexul Caro a avut anul trecut un grad mediu de ocupare de sub 40%, dar am fost pe profit", a subliniat Lazar.

Mai multe hoteluri din Capitala au operat anul trecut la un grad de ocupare de sub 50%, chiar si dupa ce au redus tarifele cu 20-40%.

In Capitala sunt pana la 11.000 de camere in hoteluri, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Eurisko (CBRE), cele mai multe unitati fiind livrate in 2008.

"Sper ca anul acesta sa ne situam ca rezultate peste nivelul de anul trecut. In scenariul optimist astept o crestere cu cateva procente la cifra de afaceri", a declarat Octavian Lazar. Pentru a stimula cererea pentru cazarea in complexul hotelier, Lazar a introdus mai multe pachete la oferta. Astfel, in timpul saptamanii un turist care plateste doua nopti de cazare mai primeste una gratuita, in timp ce in weekend la o noapte de cazare platita poti sa mai stai inca una gratuit. O alta masura luata de Lazar a fost reducerea cheltuielilor hotelului prin investitiile realizate intr-o centrala proprie de incalzire si prin asigurarea de caldura doar in camerele ocupate. 60% din veniturile hotelului vin din cazare, in timp ce din segmentul de food&beverage (evenimentele care au loc in salile de conferinta) vin restul veniturilor.

Pachetul majoritar de actiuni la complexul Caro, care s-a dezvoltat incepand cu anul 1999, este detinut de familia Lazar, cu peste 60% din titluri, alaturi de un partener francez, cu circa 30%, diferenta fiind in posesia altor actionari minoritari.