Ghergus, Confident: Optimismul din piata ar trebui sa fie mai temperat

Autor: Vlad Anastasiu 18.01.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri cu o scadere de 0,6% la nivelul indicelui BET, cea mai mare corectie fiind consemnata de indicele energetic BET-NG, care a pierdut 0,7%.

Societatile financiare au reusit in schimb sa urce cu pana la 1,1% fata de cotatia de vineri, indicele BET-FI depasind nivelul de 27.700 de puncte. Brokerii apreciaza ca o crestere a Bursei de peste 10% in doar doua saptamani nu se justifica si sunt in favoarea unei evolutii mai temperate.

"O apreciere in ritmul celor din ultimele doua saptamani nu se justifica. Cred intr-un trend pozitiv, dar mult mai ponderat decat aprecierile din aceasta perioada. Nu cred ca exista premise pentru o astfel de crestere, in conditiile in care bugetul pare fantezist. Reducerea cheltuielilor nu este substantiala, iar veniturile sunt incerte", a declarat Nicolae Ghergus, directorul general al societatii de intermediere Confident Invest.

Titlurile SIF Moldova (SIF2) au inregistrat cea mai mare crestere la categoria societatilor financiare, de 2,3% fata de referinta, urcand astfel pana la cotatia de 1,32 lei/actiune. In top au urmat cresterile SIF Banat-Crisana (SIF1), de 1,5% si respectiv 1,3% pe actiunile SIF Oltenia (SIF5). Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au stationat la pretul de 0,785 lei/actiune.

Actiunile Broker (BRK) au inregistrat cea mai mare crestere din sectorul financiar, de 4,7% fata de cotatia de vineri, urcand la pretul de 0,245 lei/titlu.

In sectorul bancar, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut 1,3% fata de referinta, in timp ce actiunile BRD au stationat la pretul de 0,785 lei/actiune. La categoria international, titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au urcat cu aproape 1,9%, cel mai mare avans dintre titlurile bancare.

"Optimismul ar trebui sa fie si el mai temperat. Chiar daca pe piata americana si pe pietele occidentale sunt asteptari mari cu privire la rezultatele trimestriale, pe piata locala se tranzactioneaza emitenti autohtoni. Cred ca vom vedea corectii odata cu publicarea situatiilor financiare ale companiilor locale, iar evolutiile vor fi dupa caz", a adaugat Ghergus.

In sectorul energetic, titlurile Transelectrica (TEL) au inregistrat o crestere de aproape 2% fata de nivelul de vineri, in timp ce actiunile companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP) au coborat cu 2,5% si respectiv 0,7%. Titlurile Transgaz (TGN) au coborat cu 0,4%, la pretul de 185 lei/actiune.

"Am mai avut astfel de perioade, in care lichiditatea a crescut, iar apoi Bursa a intrat intr-o evolutie plata. Cel mai bine pentru piata ar fi o evolutie temperata, chiar daca acest lucru presupune corectii", a adaugat Ghergus.

Valoarea tranzactiilor de ieri a depasit 11,5 mil. euro, peste jumatate din rulaj fiind desfasurat insa pe piata de obligatiuni, unde transferurile s-au ridicat la aproximativ 6,5 milioane de euro. Volumul de tranzactionare a depasit 31 de milioane de actiuni, cele mai tranzactionate fiind titlurile Petrom, care a continuat programul de rascumparare.

Pe plan extern, principalele piete europene inregistrau ieri cresteri moderate de maximum 0,8% pe indicele britanic FTSE 100, in medie cresterile fiind de aproximativ 0,5%.

De urmarit astazi