Fiscul a adus aproape 1,4 mld. euro la buget

Autor: Mihaela Claudia Medrega 18.01.2010

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a atras la buget anul trecut 5,84 mld. lei (1,4 mld. euro), cea mai mare parte reprezentand diferente de impozite neplatite de contribuabili, si a aplicat amenzi de 43,2 mil. lei in urma controalelor efectuate.

Anul trecut au fost inaintate autoritatilor abilitate 2.414 sesizari penale in vederea continuarii cercetarilor pentru un prejudiciu total de 2,8 mld. lei (0,6% din PIB), potrivit unui comunicat al ANAF.

Controalele au vizat in special firmele care isi desfasoara activitatea in domenii precum comertul cu ridicata al fructelor si legumelor, intermedieri in comertul cu produse diverse, intermedieri in comertul cu material lemnos si de constructii, comert cu ridicata al cerealelor, semintelor, furajelor si tutunului neprelucrat. Totodata, au fost investigati contribuabilii care au inregistrat pierderi in perioada 2005 - 2008, precum si persoanele fizice care au facut tranzactii imobiliare in perioada 2006 - 2008.

Principalele deficiente constatate au fost sustragerea de la plata taxelor si impozitelor, nedeclararea veniturilor impozabile, intocmirea incompleta si necorespunzatoare a actelor si documentelor contabile, nefunctionarea la sediul social declarat, inregistrarea in evidenta contabila de facturi fiscale emise de societati tip "fantoma" si efectuarea de tranzactii fictive. Garda Financiara a recuperat anul trecut 2,2 mld. lei (530 mil. euro) din arieratele raportate de companii privind obligatiile neachitate la termen.