Premierul ne linisteste: Am pierdut timpul comentand CAS sau impozite marite

Autor: Iulian Anghel 20.01.2010

Premierul Emil Boc se vede pus in situatia sa explice propunerile controversate ale unor ministri si nu o face tocmai convingator.

Inca de anul trecut, unii dintre ministrii cu greutate din Guvernul Boc 3 s-au lansat in ipoteze pe care acum premierul le justifica prin fraze care arunca umbre asupra intregului Cabinet: "lipsa de experienta din partea unor ministri", "un exercitiu gresit de inceput de mandat al unor ministri...".

La audierile din Parlament, din decembrie trecut, ministrul muncii Mihai Seitan vorbea despre un numar de disponibilizari in administratie, in 2010, de aproximativ 70-80.000 de persoane, pentru ca, trei saptamani mai tarziu, ministrul finantelor Sebastian Vladescu sa aminteasca, fara sa comenteze pe fond, de existenta unui program privind eliminarea din administratie a 100.000 de posturi.

La inceputul anului, ministrul sanatatii Attila Cseke anunta introducerea unei taxe pe produsele fast-food si chiar a fost avansata o data pentru intrarea ei in vigoare - martie 2010.

Doua saptamani mai tarziu, acelasi ministru al finantelor aducea in discutie un proiect privind impozitarea proprietatilor la valoarea lor de piata, in vreme ce ministrul muncii anunta ca iminenta ridicarea exceptiei de la plata CAS pentru sume din drepturile de autor.

Ce a spus luni-seara premierul intr-o emisiune TV?

"Nu exista nicio baza reala sa fie pronuntate astfel de cifre", cand vine vorba despre disponibilizarile din administratie. Cat despre restul - taxa fast-food, impozitarea proprietatilor la valoarea pietei sau plata CAS pentru veniturile din drepturile de autor - "sunt ipoteze de lucru in acest moment fara aprobarea Guvernului, care presupun si o lipsa de experienta din partea unor ministri".

Saptamani intregi, aceste "certitudini" au fost comentate, talmacite si rastalmacite, de jucatorii din piata, de mediul de business, de sindicate si patronate, pentru ca luni-seara, in cateva fraze, premierul sa le puna pe seama insuficientei experiente a unor ministri. Cu alte cuvinte, ne-am pierdut timpul comentand "presupunerile spuse de un ministru sau altul insuficient pregatiti (citatul este al premierului - n.n.)"?

La Cotroceni exista o regula de fier. Niciun consilier (unii consilieri au rang de ministri) nu face o declaratie pe care presedintele sa trebuiasca apoi sa o comenteze. Raspunsurile consilierilor sunt date in asemenea fel incat nici sa nu poate fi pusa intrebarea: "Domnule presedinte, cum comentati declaratia d-lui consilier X"?

De ce se afla premierul in siajul declaratiilor unor ministri? Intr-un guvern, ultimul cuvant este intotdeauna al primului-ministru. Ca responsabil principal al guvernarii, el anunta politicile si, eventual, ministrii le detaliaza.

Exista la guvernanti obisnuinta lansarii unor baloane de sapun pentru testarea pietei pe o anume tema, cum a admis, in trecut, fostul premier Adrian Nastase. Numai ca in guvernul Boc 3, vreme de o luna, au fost prezentate drept inevitabile masuri despre care acum premierul sustine ca sunt "simple ipoteze de lucru".

Nu este firesc insa ca "simple ipoteze" sa bulverseze felii intregi din societate, iar seful Guvernului sa justifice acest fapt prin lipsa de pregatire (chiar si in comunicare) a unor oameni din echipa sa ca si cum Palatul Victoria ar fi o universitate in care tinere talente isi desavarsesc pregatirea facand experiente pe altii.

Iulian Anghel este editor politic la ZF