Brokerii: Maximele urmatoarelor sase luni vor fi atinse in februarie

Autor: Vlad Anastasiu 19.01.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis si ieri in scadere, accentuand de data aceasta corectiile, cele mai mari scaderi fiind inregistrate de societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, si de indicele BET, care a coborat fiecare cu aproape 1,1% fata de cotatia de luni. In top a urmat corectia indicelui energetic BET-NG, de 0,8%. Brokerii apreciaza ca scaderile din piata se vor accentua in urmatoarea perioada, o corectie cu maximum 10% fiind de altfel o evolutie normala, spun acestia, daca se au in vedere cresterile puternice de la inceputul anului.

"Cresterile de la inceputul anului se datoreaza reintrarii in piata a celor care au vandut inainte de sarbatori, astfel incat sa nu plateasca impozit. Au preferat sa reintre in piata chiar daca preturile au fost ceva mai ridicate. O tatonare a preturilor, cu corectii reduse, de maximum 2% pentru urmatoarele cinci, sase sedinte ar fi o evolutie normala, care cred ca nu ar trebui sa sperie pe nimeni. Dupa, cred ca piata isi va relua trendul crescator", a declarat Adrian Ciudin, directorul de operatiuni din cadrul Carpatica Invest, societatea de brokeraj a bancii Carpatica.

Valoarea tranzactiilor a depasit insa 13,5 mil. euro, fiind cel mai mare rulaj din acest an, volumul de tranzactionare fiind de peste 74 de milioane de actiuni. Cele mai tranzactionate au fost titlurile Dafora (DAFR) si SIF-urile.

"Cresterea lichiditatii nu inseamna neaparat intrarea cu bani noi in piata. Se vinde pe un emitent si se cumpara pe un altul cu preturi mai mici. Tind sa cred ca preponderent sunt investitori locali in piata decat investitori straini", a explicat Ciudin. Titlurile Dafora Medias au inregistrat una dintre cele mai mari aprecieri din piata, de aproape 3,5%, urcand pana la nivelul de 0,12 lei/actiune.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Moldova (SIF2) au inregistrat cea mai mare corectie, de 2,3% fata de cotatia de luni. In top au urmat corectiile SIF Muntenia (SIF4), de 1,9% si SIF Banat-Crisana (SIF1), de 1,5% fata de referinta. Restul SIF-urilor au marcat corectii de sub 0,7%, in vreme ce titlurile SIF Transilvania (SIF3) au stationat, la pretul de 0,785 lei/actiune.

"Pe fondul discutiilor de la inceputul lui februarie cu privire la majorarea pragului de detinere pe SIF-uri, cred ca piata va atinge in aceasta perioada maximele urmatoarelor sase luni. Pe titlurile SIF Oltenia vad spre exemplu un pret situat in jurul valorii de 2 lei pe actiune la sfarsitul perioadei", a adaugat Ciudin.

In sectorul bancar, titlurile BRD si Banca Transilvania (TLV) au continuat corectiile incepute luni, accentuand ritmul in sedinta de ieri.

Astfel titlurile BRD au pierdut peste 2%, coborand la nivelul de 14,4 lei/actiune, in vreme ce titlurile Bancii Transilvania s-au situat la cotatia de 2,21 lei/actiune, in scadere cu 1,7% fata de referinta.

Cea mai mare scadere din sector a fost inregistrata de titlurile Bancii Carpatica (BCC), care au coborat cu 2,7%, pana la pretul de 0,11 lei/actiune.

In sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) si Transelectrica (TEL) au reusit sa inchida in urcare, cu avansuri de 0,8% si respectiv 1,3%, in vreme ce actiunile Petrom (SNP) si Transgaz (TGN) au inregistrat pierderi, de 2,4% si respectiv 0,5% fata de referinta.