Cati angajati lucreaza de fapt la stat? „Adevarul e la mijloc”

Autor: Adelina Mihai 19.01.2010

Sindicatele spun ca la stat lucreaza doar 1,29 milioane de angajati, in timp ce reprezentantii Ministerului Muncii citeaza statistici potrivit carora numarul bugetarilor este de 1,38 milioane.

"In 2009, doar 1,29 milioane de posturi de la stat din cele 1,4 milioane bugetate erau ocupate, din informatiile pe care le-am aflat prin surse proprii", precizeaza Bogdan Hossu, liderul confederatiei sindicale "Cartel Alfa". El a mai precizat ca posturile bugetate neocupate se pastreaza pentru viitorii candidati, care sunt, in general, numiti politic si, pana se ocupa, banii alocati acelor posturi sunt redistribuiti pentru ceilalti angajati sub forma de prime.

"Din datele pe care le avem, la sfarsitul lunii noiembrie erau 1.384.000 de posturi ocupate in sectorul bugetar, informatie pe care am primit-o de la Ministerul de Finante in luna decembrie. Adevarul este undeva la mijloc, pentru ca este dificil de controlat numarul de angajati care lucreaza in administratia locala", sustine Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii.

Liderul de sindicat mai adauga ca cele 100.000 de disponibilizari anuntate in sectorul bugetar in acest an vizeaza in mare parte posturile neocupate. Practic, statul nu va face concedieri efective, ci, in anumite cazuri, doar va scoate posturi din organigrame, mai spune Hossu.

Din cei 100.000 de bugetari care ar urma sa fie concediati, cei mai multi ar putea proveni din administratia locala, intrucat un proiect de lege prevede ca circa 17.000 de angajati din aceasta categorie ar urma sa fie concediati. In invatamant, 15.000 de angajati isi vor pierde locul de munca.