FMI avertizeaza: Este pentru ultima data cand banii de la Fond merg si la buget

Autori: Razvan Voican , Claudia Medrega 20.01.2010

Cele 2,3 mld. euro care urmeaza sa fie eliberate de FMI pana la sfarsitul lunii viitoare vor fi impartite intre Finante si BNR, insa va fi pentru ultima data cand banii Fondului ajung si la bugetul de stat, a declarat ieri pentru ZF Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a FMI.



"Asa cum am propus inca din octombrie 2009, banii vor merge jumatate pentru finantarea deficitului bugetar, insa este pentru ultima data cand se va intampla acest lucru, pentru ca aceasta a fost o exceptie la care am apelat in conditii speciale, banii Fondului nefiind destinati acestui scop", a spus Franks.

O misiune a FMI, condusa de Jeffrey Franks, incepe astazi in Romania o vizita de o saptamana, pentru evaluarea acordului de finantare.

Potrivit lui Franks, imbunatatirea perceptiei investitorilor straini asupra Romaniei deschide posibilitatea finantarii direct de pe pietele externe de capital.

El considera ca perspectiva incheierii cu succes a rundei de negocieri intre autoritatile romane si FMI care incepe maine (astazi - n.r.) este unul dintre factorii care contribuie la intarirea leului, insa avertizeaza ca aceasta tendinta ar trebui echilibrata.

"Asa cum deprecierea excesiva a monedei este periculoasa si aprecierea prea mare este riscanta, cuvantul-cheie trebuind sa fie echilibrul in politica cursului. Iar politica monetara trebuie sa fie suficient de stransa pentru a tine inflatia sub control, insa nu foarte restrictiva incat sa antreneze o apreciere excesiva a leului." In acelasi timp, el spune ca adoptarea de catre Parlament a bugetului a fost un element crucial pentru perceptia investitorilor straini, care oricum se ameliorase odata cu depasirea incertitudinilor politice.

Guvernul si FMI mizeaza pe o crestere economica de 1,3% in acest an, iar una dintre conditiile impuse in acordul cu institutiile financiare internationale este reducerea deficitului bugetar la 5,9%.

Pana in prezent, Romania a primit primele doua transe de la FMI, de 6,9 mld. euro.

Moody's: FMI si UE vor avea pretentii mai mari de la Romania

Agentia de rating Moody's si-a imbunatatit estimarea legata de cresterea economica a Romaniei in 2010, la 2,3%, si apreciaza ca FMI si UE vor avea pretentii mai mari in acest an, dupa ce in 2009 au fost remarcabil de toleranti fata de progresul lent inregistrat.

Analistii Moody's apreciaza ca FMI si UE vor mentine o presiune constanta asupra Guvernului pentru a face reforme pe durata acordului.

In viziunea Moody's alegerile prezidentiale nu au reusit sa elimine instabilitatea care a invadat mediul politic din Romania in ultimii doi ani, existand o posibilitate ridicata pentru alegeri parlamentare anticipate.

"Noul guvern are destula sustinere in Parlament pentru a diminua cheltuielile si a adopta reforme structurale, care ar trebui sa permita reluarea programului FMI/UE din februarie sau martie. Dar, caracterul slab si divizat al coalitiei de la guvernare evidentiaza faptul ca actualele reforme ar putea sa fie probabil limitate, iar atmosfera politica sa ramana zgomotoasa."

FMI si CE au decis in toamna anului trecut sa blocheze imprumuturile catre Romania, deoarece evaluarea acordului stand-by nu a putut sa fie finalizata din cauza instabilitatii politice si a lipsei unui Guvern cu capacitati depline de exercitiu.

Moody's apreciaza ca ratingurile Romaniei ar avea de suferit daca programul de finantare si reforma convenit cu FMI si UE ar avea dificultati de implementare, care ar putea fi legate de instabilitatea

politica.

Pe de alta parte, analistii apreciaza ca acordul Romaniei cu FMI si UE s-ar putea intrerupe mai devreme daca Guvernul va reusi sa acceseze suficienta finantare din piata.

Leul nu mai este veriga slaba a regiunii

Banca americana de investitii Morgan Stanley pariaza pe imbunatatirea economica si pe revenirea monedei nationale, care trebuie sa prinda din urma concurentii regionali.

Banca apreciaza ca ciclul de relaxare a dobanzii-cheie va avea un impact mai redus asupra monedei locale, deoarece jucatorii din piata sunt constienti ca exista interventii ale BNR.

Leul a castigat in ultima luna circa trei procente in fata euro.