Adrian Vasilescu: Nu este exclus ca leul, in confruntarea cu euro, sa ne mai dea ceva dureri de cap

Ziarul Financiar 19.01.2010

"Multi dintre cei care au pierdut iluzia subventiei prin curs, ce le dadea senzatia ca sunt rentabili, in timp ce ei risipeau resurse, nu si-au revenit inca si nu se impaca cu leul tare. Din acest motiv - pentru ca s-a facut mult caz in jurul acestui subiect - societatea noastra, in general, a capatat o sensibilitate accentuata fata de urcarea cursului de schimb al leului", scrie Adrian Vasilescu, intr-un comentariu care apare miercuri, in Ziarul Financiar

"Desi cursul nu-i decat oglinda: aici se vede cine pierde si cine castiga. Vrem sa vedem cat suntem de competitivi? Vom lasa piata libera, ca sa spuna adevarul. Vrem sa aflam o minciuna, vom strangula piata si vom obtine un curs "frumos". Pretul minciunei ar fi insa enorm: recesiune si saracie.
Nu este exclus ca leul, in confruntarea cu euro, sa ne mai dea ceva dureri de cap. Acum insa, la adapostul calmului, cred ca merita sa discutam - fara nervi! - despre un mai bun racord intre moneda si economie. Plecand de la nevoia unei combinatii optime de patru politici: monetara, fiscala, salariala si de restructurare. Caci Romania nu mai are timp de pierdut. Tara noastra are o singura sansa: sa-si comprime timpul dezvoltarii".

Cititi comentariul integral in Ziarul Financiar de maine