LICITATII DE TOP/ O licitatie aproape perfecta

Autor: Remus Andrei Ion 20.01.2010
"Colectia de secrete suspendate" a aparut in expozitie si apoi la licitatie. La fel si "Madona din Darste", "Studiu de bou" sau "Fragmente de nud". "Banditi atacand orasul" ar fi mai degraba nume de film, ori de fotografie, dar este o pictura care a fost scoasa la licitatie. La aceeasi licitatie la care "Suzana la baie" si "Marilyn" vazuta de Andy Warhol au avut mize de mii de euro...
Totul a inceput atunci cand s-au aprins candelabrele. Sala unui hotel de lux incepea astfel sa fie pregatita pentru cei mai importanti colectionari de arta din tara. 165 de tablouri si sculpturi intrau intr-o licitatie publica. Pana acum au fost expuse in holul hotelului. Acelasi hol, acelasi hotel, aceleasi candelabre care au fost martore la superlativele anului 2009 pentru piata de arta: "Aise" de Camil Ressu si "Port" de Marcel Iancu. Langa aceste nume mai trebuie adaugat unul, cel al medicului colectionar Iosif Dona. Au facut parte din colectia lui si, astfel, cele doua picturi au devenit mai valoroase decat toate lucrarile lui Ressu si ale lui Iancu vandute pana acum in Romania.
Dar gata cu superlativele. O licitatie perfecta nu depinde neaparat de bani. Depinde de personalitatea colectionarilor care liciteaza, de povestile lucrarilor scoase la vanzare, de palmaresul sentimental chiar al obiceiurilor care se consuma de ani buni pe piata de arta, de la miniclubul care insotea licitatiile de la Casa Alis, pana la noul management, cu socuri mediatice, practicat de Casa Pogany pe vremea manageriatului lui Pavel Susara, de la supralicitarea "pe sub mana" a "Fetei culcata in iarba" a lui Grigorescu la acel Tuculescu de exceptie expus la Teatrul National si care a fost prima pictura romaneasca licitata cu peste 100.000 de euro, de la impartirea apelor Monavissa GoldArt pana la, de ce nu, manusile albe cu care sunt manevrate lucrarile de arta vandute de Artmark etc. etc. etc. La Artmark s-au aprins candelabrele in 2009, dar la Alis a cazut ultimul ciocan din acelasi an 2009. GoldArt, la mijloc, a oferit cel mai frumos Grigorescu al anului: "Tarancuta cu basma alba", cumparat cu peste 40.000 de euro. Acum Grigorescu este ultimul in top 10 al celor mai bine vandute tablouri. "Pictorul national" a fost lasat in urma de Tonitza sau de Pallady... 2009 a adus pe piata 20 de lucrari ale lui Grigorescu. S-au adjudecat 6, iar doua dintre ele au trecut de 40.000 de euro. "Satra", la Alis - un format mai putin comun, si "Tarancuta..." de la GoldArt.
Tonitza a fost lider de vanzari in 2009. Doua piese exceptionale s-au vandut chiar la final de an: "Spaniola", ce personaj!, ce tusa!, ce compozitie! Ciocanul a cazut la 87.264 de euro, un pret care aproape a scos din agonie Casa Alis. Iar Alis a continuat, iar la ultima licitatie din an a mai adus pe piata un tablou tipic pentru Tonitza, un portret- profil, lucrat in tuse si nuante caracteristice acestui maestru. "Micuta tataroaica" s-a licitat puternic si pretul a urcat de la 240.000 la 380.000 de lei (peste 91.000 de euro, fara taxe). Ambele tablouri pot fi piese de muzeu. De muzeu este si "Autoportretul" Tonitza cumparat in luna iulie. La fel si "Iarna la Costinesti", al lui Ion Tuculescu, o lucrare de creatie timpurie. S-a cumparat cu greu la pornire, 20.000 de euro.
Pallady a avut cel putin doua lucrari importante, ambele "culese" din palmaresul GoldArt: "...in rochie vernil pe fotoliu rosu" si "Nud pe canapea". Preturile: 55.000 si respectiv 35.000 de euro. Diferente majore intre cele doua lucrari. Primul tablou rivalizeaza cu celebrul "Nud cu esarfa galbena" (75.575 euro la Alis, in martie 2007), prima creatie care a cutremurat soclul lui Grigorescu. La o altfel de socoteala, Pallady a adunat peste an putin peste 136.000 de euro din 13 lucrari vandute. Petrascu a stat mult mai bine, cu peste 250.000 de euro la un total general pentru 16 lucrari adjudecate. Lista se deschide cu "Venetia", ulei din 1934, lucrare magistrala, adjudecata cu 45.000 de euro. Apoi, "Clopotnita la Targoviste" si "Case", lucrari de 37.000 si 22.000 de euro. Tablourile lui Petrascu si-au facut loc in top printre foarte multe personaje feminine, ale lui Tonitza, Pallady, Grigorescu. Un perosnaj feminin mai aparte a fost "Madona din Darste" a lui Ressu. Acelasi Ressu care a provocat multe intrigi peste an cu cateva nuduri, pretuite mult sub "Aise", cu banuieli de fals si amenintari cu tribunalul. Unul dintre nuduri chiar s-a adjudecat cu 55.000 de... lei. La fel si "Madona din Darste".
Bun, licitatiile sunt asa cum sunt, si trec. Fie ca se desfasoara la Alis, la Artmark sau la GoldArt, cele trei case de licitatii care, fiecare in felul ei, induc pofta de a expune si acasa opere de arta. O licitatie cu lucrari cochete si preturi care nu au atras reporterii de tabloid s-a dovedit mai eficienta decat cele la care s-au strigat nume mari si preturi cu multe zerouri. Este licitatia din care s-a detasat un portret de fata, un chip cu privire inimitabila, pictat de Sever Frentiu prin Ardeal... Tabloul a fost botezat "Frumusica" si poate, in viitor, pretul lui nu va mai fi perfect dependent de cota autorului sau, de cateva mii de euro.
2010 se anunta inca de la inceput mai spectaculos. Prin valoarea artistica a lucrarilor, si nu neaparat prin preturi. Un Petrascu, mai multe "Venetii" dintre care una a lui Darascu, Ciucurencu din vremea in care picta peisaje, Bancila, Luchian, Arthur Verona, Rudolf Schweitzer Cumpana...
Artalicitata.blogspot.com