Visa a avut de Craciun doua plati pe secunda la comercianti

Autor: Ciprian Valentin Botea 20.01.2010

Romanii au efectuat doua plati pe secunda cu cardurile Visa pe 23 decembrie, acesta fiind varful inregistrat de platile la comercianti pe parcursul anului trecut, potrivit datelor companiei. Valoarea medie a unei tranzactii efectuate de romani la comercianti este de 45 de euro, nivel similar cu media la nivel european.

"Cardurile sunt folosite preponderent pentru platile de valori mari. Desi tendinta este in scadere, mai avem pana sa aducem platile la comercianti la valoarea unui cos zilnic", a declarat Catalin Cretu, directorul general pentru Romania al Visa Europe.

El spune ca peste un sfert din numarul tranzactiilor efectuate cu carduri Visa sunt plati la comercianti, dar valoarea acestora nu depaseste 12% din total. "Prioritatea noastra ramane stimularea platilor cu cardul la comercianti. In conditiile in care retragerile de la bancomat reprezinta 88% din valoarea tranzactiilor, potentialul de crestere al pietei ramane ridicat in ciuda inghetarii salariilor si a cresterii somajului."

Visa Romania a inregistrat in anul fiscal incheiat in iunie 2009 o crestere cu 23% a numarului tranzactiilor cu carduri Visa si cu 32% a valorii acestor tranzactii. Numarul cardurilor emise de Visa a urcat in acelasi interval intr-un ritm mai moderat, cu 5,4%, pana la 6,2 milioane de carduri. "In 2010, numarul cardurilor, inclusiv cel al cardurilor de credit, va continua sa creasca. Avansul va fi mai moderat pe partea cardurilor de debit", estimeaza Cretu.

Visa intentioneaza ca anul acesta sa introduca serviciile de cash-back la comercianti si sa extinda reteaua municipalitatilor care accepta plata taxelor si impozitelor locale cu carduri. Totodata, oficialii Visa se asteapta ca in 2010 sa vedem o accelerare a numarului cardurilor cu cip - considerate ca ofera o mai mare protectie impotriva fraudelor.

Totusi, in Romania fraudele raman de circa 11 ori mai mici decat media la nivel european. Raportul frauda-vanzari este de 0,005%, ceea ce inseamna ca la vanzari de 10.000 de euro fraudele reprezinta 50 de centi. In acest moment, ponderea cardurilor cu cip ajunge la 20% din total.

Visa a avut anul trecut o crestere cu 17,2% a numarului de carduri de business, cheltuielile totale efectuate prin aceste carduri reprezentand 1,6 miliarde de euro. Cardurile de debit raman totusi principalul produs din portofoliul Visa.