Cum a ajuns Fondul Proprietatea pe Bursa de la Viena fara ca macar sa stie. Ce spun actionarii?

Autor: Roxana Daniela Pricop 20.01.2010

Un produs derivat de tip "warrant" emis de firma de brokeraj Wood&Company din Cehia si listat la Bursa din Viena a adus Fondul Proprietatea mai aproape de listare decat a fost vreodata in ultimii cinci ani de cand a fost infiintat. O actiune la Fond este evaluata acum la Viena la 0,3 lei, fata de1 leu valoarea nominala.



Desi Fondul Proprietatea (FP) nu este prima actiune romaneasca folosita drept activ suport pentru un "warrant", pe pietele externe fiind folosite drept activ suport actiunile Biofarm sau Petrom, produsul structurat emis de Wood&Co este primul care a adus indirect titlurile FP pe o piata reglementata asa cum este cea a Bursei de la Viena. Mai mult, prin pretul de tranzactionare al certificatului de tip "warrant", care are "in spate" un pachet de 500.000 actiuni FP, se poate calcula in mod transparent pretul unei actiuni FP.

"Nu cred ca acest certificat aduce mai mult bine, ci mai mult rau pentru Fondul Proprietatea. Pretul certificatului nu reflecta valoarea Fondului Proprietatea, ci este doar un generator de lichiditati pentru brokerii de la Wood. Mai mult, pretul certificatului include si riscul emitentului-Wood&Co - care nu are nicio legatura cu Fondul Proprietatea. Pe de alta parte, este insa o idee buna de business pentru firma de brokeraj", a spus Nicolae Ivan, reprezentantul fondului american de investitii Cartesian care detine 2,77% din Fondul Proprietatea. El admite insa ca "acest certificat aduce un plus de usurinta si transparenta tranzactiilor cu actiunile FP". Oficialii fondului Cartesian au declarat public ca Fondul Proprietatea este un "activ unic" si ca trebuie listat pe o piata bursiera cu multa lichiditate si participare larga a investitorilor pentru a aduce valoare actionarilor. Anul trecut, ei s-au opus proiectului de a lista Fondul Proprietatea pe sistemul alternativ de tranzactionare "Over The Counter" (OTC) lansat de Asociatia Brokerilor, argumentand ca pretul de listare a Fondului pe Bursa ar putea fi influentat de cel de pe OTC.

Pe de alta parte, pana in prezent investitorii nu aveau la indemana un mod transparent de a cumpara actiuni la Fondul Proprietatea, iar vanzatorii nu aveau informatii verificabile privind pretul, ceea ce a permis acumularea de catre investitori locali si straini a unor pachete semnificative de actiuni la preturi cu mult mai mici decat valoarea raportata a activelor fondului.

Potrivit unor surse din piata, inca un fond american de investitii a ajuns sa detina peste 1% din capitalul FP, ridicand astfel la patru numarul fondurilor care detin pachete de peste 1% din actiuni. La 18 ianuarie, cele patru fonduri detineau cumulat 5,89% din FP, potrivit informatiilor furnizate de Depozitarul Central. Alaturi de fondurile straine, printre actionarii FP se mai numara si SIF Oltenia si SIF Moldova. Participatia Ministerului de Finante a scazut pana la 59,8% din FP. De asemenea, trei persoane fizice detin cumulat o participatie de 8,67%. Un total de 3.120 persoane, mare parte dintre acestea fiind proprietari ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist, detin 21,6% din Fond.

In decembrie s-au realizat 108 tranzactii prin care s-au transferat peste 1% din actiunile Fondului Proprietatea, potrivit datelor publicate de fond. In ultima perioada interesul a crescut din partea investitorilor, care au cautat pachete mari de actiuni, dar numarul vanzatorilor a scazut, datorita optimismului privind o eventuala listare pe Bursa de la Bucuresti a fondului pana la finele acestui an.

"S-au facut multe tranzactii cu actiunile FP in ultimele saptamani, in special datorita schimbarii conducerii Fondului si numirii lui Ionut Popescu in functia de director general. Aceste schimbari au fost percepute ca un semnal pozitiv de piata, semn ca listarea Fondului e aproape", a spus o persoana implicata in tranzactii cu actiuni FP.

Ionut Popescu a declarat pentru ZF ca va incepe demersurile de listare alaturi de Franklin Templeton chiar inainte de semnarea contractului de administrare pentru a castiga timp. La scurt timp, Sebastian Vladescu afirma ca "nu va pune nicio piedica listarii Fondului Proprietatea si odata ce documentele vor ajunge la Finante nu vor sta mai mult de o saptamana pentru analizele necesare".