Laurentiu Scheusan, fostul sef al Actavis, cauta sa cumpere medicamente locale pentru compania americana Alvogen

Autor: Ioana David 20.01.2010

Laurentiu Scheusan, fostul director general al producatorului local de medicamente Actavis, care din acest an a preluat conducerea biroului local al companiei americane Alvogen, spune ca in acest moment prioritatea sa este crearea portofoliului firmei, si este interesat de achizitia de produse sau autorizatii de punere pe piata.

Alvogen isi construieste echipa cu care va activa pe o piata a medicamentelor de circa 1,8 mld. euro.

"Prioritatea este crearea portofoliului de produse. Pentru aceasta cautam cele mai rapide solutii de a avea produsele inregistrate, prin aceasta intelegand chiar si achizitii de produse sau autorizatii de punere pe piata de la produsele deja inregistrate. Al doilea obiectiv este crearea echipei de management si vanzari pentru ca estimez ca in a doua jumatate a anului sa avem deja produse inregistrate", a spus Scheusan pentru ZF.

El a renuntat in vara la conducerea Actavis Romania, producator detinut de grupul islandez cu acelasi nume. Presedinte executiv si unul dintre actionarii Alvogen, Robert Wessmann a lucrat si el in cadrul companiei islandeze, unde a ocupat pozitia de CEO.

O pauza necesara pentru reincarcarea bateriilor

"Am ales Alvogen pentru ca este o provocare noua, in care trebuie sa construiesc o echipa de la zero, de data aceasta nu doar ca simplu angajat, ci si ca actionar in compania din Romania. In al doilea rand, board-ul Alvogen este format din oameni pe care ii cunosc foarte bine (...). Provocarea este cu atat mai mare cu cat conditiile pietei s-au schimbat, competitia, constrangerile bugetare fiind mult mai puternice in comparatie cu opt - zece ani in urma", a mai spus Scheusan.

El a precizat ca dupa plecarea de la Actavis a refuzat din start orice discutie cu head-hunteri sau oferte directe pentru ca "aveam nevoie de o pauza de sase luni aboslut necesara pentru reincarcarea bateriilor".

Directorul general al Alvogen Pharma afirma ca in urmatorii doi ani vrea sa creeze un portofoliu de peste 50 de medicamente din arii precum oncologia, bolile cardiovasculare, neurologice, infectioase, gastroenterologice.

"Pentru 2011 am un plan de 10 milioane de dolari, in conditiile in care targetul nostru de inregistrari si aprobare a pretului decurge asa cum ne-am propus", a spus Scheusan.

O echipa de 60 de oameni in doi ani

Firma pe care compania americana a inregistrat-o in Romania se numeste Alvogen Pharma, iar consiliul director este format din trei persoane: Doug Drysdale, CEO al Alvogen Group, Kevin Bain, CFO al Alvogen Group si Leurentiu Scheusan.

In perioada urmatoare compania va derula o perioada de selectia si angajare pentru departamentele-cheie, iar pana la mijlocul anului 2011 Scheusan spune ca echipa va ajunge la 60 de oameni.

In sfera investitiilor antreprenoriale, Scheusan afirma ca are un proiect de familie demarat in 2008 numit Coris Pharma, prin care deruleaza contracte de consultanta in afaceri, contracte de marketing si promovare de produse farmaceutice. "Consultanta farmaceutica ramane un business de nisa inca neexploatat la capacitate maxima si estimez ca in viitor tot mai multe companii se vor orienta spre externalizarea unor servicii."