Peter de Ruiter, PwC: Tinta de deficit bugetar de 5,9% poate fi atinsa, dar nu usor

Autor: Izabela Badarau 21.01.2010

Deficitul bugetar de 5,9% din PIB pe care l-a stabilit Guvernul pentru 2010 "este o tinta foarte dificila, dar poate fi atinsa", a declarat pentru ZF Peter de Ruiter, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica al gigantului de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC).

Politica fiscala a Guvernului de anul acesta, in raport cu acordul stand-by incheiat cu FMI, presupune o mai buna colectare a taxelor la bugetul statului si largirea bazei de impozitare, in conditiile in care taxele si impozitele nu vor fi majorate, mai spune de Ruiter.

"Pentru a aduce venituri la bugetul statului, ne putem astepta sa creasca baza de impozitare". Acest lucru inseamna, de fapt, impozitarea si altor categorii de persoane sau si a altor tipuri de activitati, asa cum se discuta de exemplu impozitul pe averile mai mari de 500.000 de euro sau impozitul forfetar care ar putea intra in vigoare la 1 aprilie 2010.

In legatura cu impozitarea cu 0,5% a averilor care depasesc 500.000 de euro, Mihaela Mitroi, partener in departamentul de consultanta fiscala al companiei, apreciaza ca ar fi costuri prea mari de administrare ale acestui impozit, astfel ca nu se justifica introducerea lui.

"Costa mai mult urmarirea si colectarea lui", spune Mitroi, adaugand ca in Germania acest impozit a fost declarat neconstitutional, fiind considerat o forma de expopriere a averii.

In 2009, Romania a avut un deficit bugetar de 7,3% din PIB. Tinta pe anul acesta este considerata de unii analisti nerealista in conditiile in care se bazeaza pe o crestere a veniturilor bugetare cu 7% in 2010 fata de 2009. In acelasi timp, BNR a considerat destul de relaxata tinta de deficit bugetar din moment pe Romania trebuie sa atinga in 2011 un deficit bugetar de sub 3% din PIB pentru aderarea la zona euro.