Garanti ieftineste creditele de retail in euro cu ipoteca

Autor: Liviu Chiru 21.01.2010

Turcii de la Garanti Bank reduc de astazi dobanzile la creditele de retail in euro cu pana la 1,8%, inscriindu-se astfel in randul jucatorilor care ieftinesc finantarile la inceput de an.

Astfel, banca vinde acum credite ipotecare in euro cu o dobanda de 6% pe an. Costul anual efectiv (DAE) ajunge la 7,72%, pentru un credit de 300.000 de euro rambursabil in 30 de ani.

"In functie de tendintele pietei, anticipam si alte scaderi ulterioare, atat pentru creditele in moneda nationala, cat si pentru cele in euro", spune Murat Atay, directorul general al Garanti Bank. La creditele de nevoi personale cu garantii reale dobanda nominala este de 6,18% pe an, in timp ce dobanda anuala efectiva ajunge la 8,57% (pentru o suma de 300.000 de euro, rambursabila in 30 de ani). Garanti este un jucator de talie mica pe piata, dar anul trecut turcii au reusit sa isi majoreze activele cu peste 40%.

O prima ajustare de inceput de an o facuse Banca Transilvania, un jucator din top cinci, care redusese dobanzile la creditele in lei cu jumatate de punct procentual, transmitand astfel catre clienti semnalul dat de BNR prin reducerea dobanzii de politica monetara. Saptamana aceasta si maghiarii de la OTP Bank au ieftinit creditele in lei.

Bancherii spun ca in continuare cererea de credite ramane foarte slaba, chiar si in zona de retail, majoritatea clientilor temandu-se pentru siguranta veniturilor sau chiar a locului de munca. Pe de alta parte, Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, admitea ca este nevoie si de o reducere a dobanzilor pentru a stimula cererea de credite.

Bancile au nevoie acum sa acorde credite, intrucat au suficiente lichiditati si au nevoie de plasamente care sa le aduca venituri consistente, pentru a-si reface marjele de profit, comprimate de cresterea cheltuielilor cu provizioanele.