Platile prin banci au scazut cu 30%, iar sumele refuzate s-au dublat

Autor: Ciprian Botea 21.01.2010

Scaderea abrupta a consumului populatiei si a afacerilor companiilor de anul trecut s-a vazut si in volumul platilor facute in economie, care s-au intors la nivelul din 2007.



Anul trecut platile derulate prin intermediu bancilor au totalizat 234 de miliarde de lei (55 mld. euro) cu 13% in lei mai putin fata de 2008, potrivit datelor furnizate ZF de Transfond, operatorul sistemului national de plati. Practic orice plata bancara comandata de o companie sau un client individual se deruleaza prin sistemul operat de Transfond. Calculata in euro, scaderea a fost de 30%.

Analistii spun ca profitabilitatea in scadere a firmelor, cresterea intarzierilor la plata si avansul ratei somajului pana la 7,8% sunt factori esentiali care au generat scaderea platilor interbancare.

"Aceste elemente nu sunt direct corelate, dar au contribuit intr-o masura sau alta la scaderea de doua cifre a valorii platilor. In acelasi timp, am avut si un efect de baza extrem de ridicat pentru ca nimic din ceea ce a fost in economie in 2007 si 2008 nu va mai reveni", noteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Aproape 75% din transferuri au fost efectuate prin ordine de plata, iar restul prin bilete la ordin, cambii sau cecuri.

Scaderea de doua cifre inregistrata de platile interbancare este aproape dubla comparativ cu declinul general al economiei. In ultimele trei luni din 2009 s-a inregistrat totusi o usoara revenire a platilor comparativ cu trimestrele anterioare. Economia s-a contractat cu 7,4% in primele trei trimestre ale anului trecut, in conditiile in care consumul final a scazut cu 11%, potrivit celor mai recente date ale Institutului National de Statistica. Datele aferente trimestrului patru vor fi publicate in luna februarie si este de asteptat sa indice o imbunatatire a activitatii economice.

Scaderea platilor interbancare survine si in conditiile in care sumele refuzate la plata (cazurile in care bancile nu au gasit suficienti bani in conturile firmelor pentru a onora biletele la ordin, cecurile sau cambiile emise) s-au dublat anul trecut comparativ cu 2008, pana la 9,4 mld. lei (circa 2,2 mld. euro).

In aceste conditii, multe companii nu mai accepta instrumente de debit in orice conditii, solicitand de multe ori clientilor scrisori de garantie bancara sau alte tipuri de garantii in schimbul marfurilor livrate, chiar daca astfel exista riscul ca vanzarile sa scada.

In cazul tranzactiilor cu marfuri dintre companii se fac arareori plati in numerar, cumparatorii emitand in schimb bilete la ordin prin care se angajeaza sa efectueze plata la o data ulterioara (cuprinsa in general intre cateva saptamani si trei luni). Detinatorul biletului se prezinta la banca la data scadentei si primeste banii pe care banca ii ia din contul emitentului.

Sumele refuzate la decontarea de bilete la ordin, cecuri si cambii s-au dublat intr-un singur an, dar in ultimele luni din 2009 ritmul de crestere s-a aplatizat usor, ceea ce va ajuta la stabilizarea valorii platilor interbancare odata ce economia isi va relua cresterea.

"In 2010, lucrurile vor fi mai asezate si ma astept la o variatie (scadere sau crestere) in zona unei singure cifre", apreciaza Lucian Anghel. Economia ar putea inregistra o crestere de circa 1% anul viitor, potrivit estimarilor celor mai multi economisti.

In 2009, cea mai mare scadere a platilor interbancare a fost inregistrata pe partea de cecuri, unde valoarea tranzactiilor intermediate de Transfond a coborat cu 26%, pana la 22,7 mld. lei (5,1mld. euro). In schimb, valoarea cambiilor - cel mai putin utilizate instrumente de plata - aproape s-a dublat, pana la 4,8 mil. lei (circa 1,2 mil. euro).

In ultimele trei luni din 2009, platile interbancare intermediate de Transfond au crescut insa cu 4% comparativ cu media primelor trei trimestre ale anului, pana la 60 mld. lei, in conditiile in care si economia a dat semne de revenire.