Scaderile din piata ar putea scoate mai multe actiuni la vanzare

Autor: Vlad Anastasiu 21.01.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis in scadere sedinta de ieri, cea mai mare corectie fiind inregistrata de indicele BET, al celor mai lichide zece titluri din piata, care a coborat cu 1,1%. In top au urmat corectiile BET-NG si BET-FI, de 1% si respectiv 0,9%. Valoarea tranzactiilor s-a situat peste media primelor saptamani, rulajul de ieri depasind 7,5 mil. euro.

"Cresterea presiunii la vanzare urca si lichiditatea in piata si nu este exclus ca odata cu accelerarea corectiilor sa vedem un rulaj mai mare. Pe fondul scaderilor, tentatia speculatorilor sa iasa sa marcheze profitul din primele saptamani va creste", a declarat Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de intermediere Intercapital Invest.

Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai mare corectie de ieri la categoria societatilor financiare, de 2,2%, coborand astfel la pretul de 1,31 lei/actiune. Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au reusit sa inchida pe plus sedinta de ieri, cu un avans de 0,6% fata de referinta. Restul SIF-urilor au inregistrat corectii cuprinse intre 0,6% pe titlurile SIF Oltenia (SIF5) si 1,2% pe actiunile SIF Transilvania (SIF3).

"Se observa un interes in crestere pe segmentul SIF-urilor, in special pe fondul apropierii unei decizii in privinta majorarii pragului de detinere. Este de remarcat de asemenea faptul ca indicele BET-FI evolueaza decorelat fata de restul indicatorilor si manifesta o rezistenta la depreciere. Pana acum, societatile financiare erau printre cele mai volatile titluri din piata. Se poate trage asfel concluzia ca pe SIF-uri, in momentul de fata, se acumuleaza", a explicat Lupsan.

Titlurile bancare au continuat sa scada in sedinta de ieri, cea mai mare corectie din sector fiind inregistrata de actiunile Bancii Transilvania (TLV), care au coborat cu aproape 2,3% fata de referinta, pana la pretul de 1,31 lei/titlu.

Si titlurile BRD au inchis in scadere, cu o corectie de 0,7%, in timp ce la categoria international, titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au pierdut 1,1% fata de cotatia de miercuri.

"Exista interes si pentru restul titlurilor in piata, dar cel putin la nivelul sectorului bancar se observa o corelare cu pietele externe, unde asteptarile investitorilor straini cu privire la rezultatele bancilor sunt destul de slabe. Acest lucru taxeaza si bancile de pe piata locala", a adaugat Lupsan.

In sectorul energetic, titlurile Transgaz (TGN) au fost singurele care au inchis in urcare, cu un avans de doar 0,1% fata de referinta.

Restul companiilor au inregistrat scaderi, cea mai mare corectie din sector fiind consemnata de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), care au coborat cu aproape 2,2% fata de referinta.

Cea mai mare scadere din piata a fost inregistrata si de aceasta data de titlurile Prodplast (PPL), abia reintrate la tranzactionare, care au pierdut 15% fata de cotatia de miercuri, coborand astfel la pretul de 1,44 lei/actiune.

"In perioada urmatoare cred ca atentia investitorilor se va indrepta catre emitentii care vor anunta dividende, un alt motiv pentru care ma astept la cumparari pe societatile financiare", a incheiat Lupsan.

De urmarit astazi