Brokerii sunt suparati ca Proprietatea le-a scapat printre degete

Autor: Roxana Pricop 21.01.2010

Listarea la Bursa din Viena a unui produs derivat de tip"warrant" cu activ suport actiunile Fondului Proprietatea (FP) de catre casa de brokeraj Wood&Co a starnit mari nemultumiri in randul brokerilor locali, in conditiile in care proiectul acestora de a tranzactiona actiunile FP in Romania pe o piata alternativa a fost boicotat de actionarii Fondului, printre care americanii de la Cartesian, care detin 2,8% din actiuni.

"Lumea este suparata pentru ca nu s-a facut acest «warrant» in Romania si pentru ca nu se pot face tranzactii cu actiuni FP pe o piata transparenta, cand toate lucrurile sunt gata si puse pe masa", a spus Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, care a sustinut tranzactionarea titlurilor Fondului Proprietatea pe un sistem alternativ de tranzactionare local gestionat de firmele de brokeraj.

"Mesajul pe care il transmite in piata demersul celor de Wood este noi nu suntem capabili sa facem nimic concret si poate ca acest fapt nu este doar din cauza ca nu exista vointa politica", a afirmat Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Anul trecut, Asociatia Brokerilor a lansat un sistem alternativ de tranzactionare "Over The Counter" (ROTC) special pentru a cota actiunile Fondului Proprietatea. Sistemul brokerilor isi propunea sa aduca un plus de transparenta si flexibilitate modului in care se deruleaza in prezent tranzactiile cu actiuni FP. Dupa ce initial brokerii au obtinut votul pozitiv al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, directoratul Fondului (al doilea organ de conducere), condus atunci de Daniela Lulache, a declarat ca este nevoie de acordul actionarilor pentru ca Fondul sa se listeze pe ROTC. Statul roman, prin intermediul Ministerului de Finante, controleaza aproape 60% din Fond. Pe de alta parte, statul intarzie de cativa ani, din diferite motive, listarea Fondului pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti.

De ce au n-au reusit brokerii sa listeze Fondul Proprietatea la Bucuresti, pe ROTC

Teoretic, tranzactionarea actiunilor oricarei companii pe un sistem alternativ de tranzactionare nu necesita acordul companiei sau al actionarilor.

Practic, insa, pentru ca tranzactiile pe ROTC sa fie posibile, Fondul Proprietatea trebuie sa intocmeasca un act aditional la contractul cu care este inregistrat la Depozitarul Central (care tine registrul actionarilor fondului) in care sa precizeze metoda prin care se face cesiunea de actiuni, respectiv tranzactii pe un sistem alternativ. In prezent, tranzactiile se realizeaza prin contract de vanzare-cumparare, intre parti pe baza caruia se realizeaza transferul de proprietate la Depozitar.

"In conditiile de fata, ne gandim si la alte variante. Una ar fi listarea pe ROTC si decontarea tranzactiilor in strainatate, la un Depozitar unde nu este nevoie de acel act aditional. Am mai putea sa lansam si noi astfel de warranturi. In orice caz vom continua sa sustinem listarea Fondului pe ROTC", a mai spus presedintele Asociatiei Brokerilor.

Un fond prea mare pentru un "warrant" asa de mic

Chiar daca "warrant"-ul este prima referinta oficiala pentru valoarea actiunii FP, produsul derivat este departe de a reda adevarata valoare a Fondului, sustin brokerii.

Un warrant are ca activ suport 500.000 de actiuni FP si se tranzactiona marti cu 36.300 de euro, de unde rezulta un pret de 0,3 lei pentru o actiune, in conditiile in care transferurile cu actiuni Fondul Proprietatea se realizau in ultima perioada la preturi de 0,25-0,29 lei, potrivit informatiilor din piata. In plus, lichiditatea acestui instrument este destul de redusa, realizandu-se pana acum o singura tranzactie, in valoare de 940.000 de euro. "Cand s-a listat Transgaz in 2007 la Bursa din Bucuresti, primele sedinte de tranzactionare au fost marcate de o lichiditate ridicata. Insa acest "warrant" nu este un instrument lichid, are o structura sofistica si putin accesibila investitorilor de rand. Fondul Proprietatea merita o listare adevarata, direct la prima categorie a Bursei", a conchis Lupsan.