Speculatorii vor avea o noua jucarie: contractele pe Dow Jones

Autor: Vlad Anastasiu 21.01.2010

Bursa din Sibiu (Sibex) incepe de astazi sa tranzactioneze contracte futures pe indicele american Dow Jones Industrial Average (DJIA), dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a autorizat ieri transferurile cu suport pe unul dintre cei mai importanti indici bursieri din lume.

Astfel, daca pana acum investitorii romani urmareau evolutia indicelui american pentru a incerca sa intuiasca evolutia actiunilor listate pe Bursa de la Bucuresti, acum vor putea sa faca pariuri pe indicele Dow Jones Industrial Average, avand pentru prima data un instrument care le permite acest lucru pe piata romaneasca.

Noul instrument, creat mai ales pentru speculatori, ar putea atrage o parte dintre sumele care sunt jucate zilnic pe SIF-uri la Bursa de la Bucuresti, sustin jucatorii din piata. In prezent, cele mai tranzactionate instrumente de pe Sibex sunt contractele futures avand ca activ suport actiunile SIF Oltenia (SIF5), care asigura circa trei sferturi din rulajul pietei.

"Cred ca o parte dintre speculatorii pe SIF5 (SIF Oltenia - n.red.) s-ar putea muta dincolo. Va fi interesant pentru ca noi vom prinde doar cateva ore de tranzactionare live pe piata americana", a declarat Leonard Visan, directorul societatii de administrare a investitiilor Intercapital Investment Management (fosta Investica Asset Management).

Piata americana se deschide in fiecare zi la ora 16:30 (ora Romaniei), in timp ce piata de la Sibiu se inchide la 17:15, astfel ca investitorii locali vor avea la dispozitie mai putin de o ora pentru a face tranzactii pe indicele Dow Jones in timp real. In restul timpului, investitorii pot urmari evolutiile cotatiilor internatioanale ale altor contracte futures care au suport indicele american.

Bursa din Sibiu a solicitat CNVM sa aprobe extinderea orarului de tranzactionare pana la ora 19:00, dupa care va lansa si contracte pe indicele Dow Jones denominate in dolari americani.

Pentru inceput, valoarea unui contract este egala cu echivalentul in lei al valorii in puncte a indicelui DJIA.

Astfel la valoarea de ieri, cand indicele american deschidea sedinta la nivelul de 10.600 de puncte, valoarea unui contract este de aproximativ 10.600 de lei, respectiv 2.560 de euro. Pasul de tranzactionare este de 0,01 lei/ contract.

Contractul futures este un angajament standardizat intre doi parteneri, un vanzator si un cumparator, de a vinde, respectiv de a cumpara un bun la un pret stabilit in momentul incheierii tranzactiei cu executarea contractului la o data ulterioara, respectiv la scadenta. Lunile de initiere de contracte sunt martie, iunie, septembrie si decembrie, iar data scadentei este cea de-a treia zi de vineri a fiecarei luni.

Bursa din Sibiu lanseaza astazi si propria platforma de tranzactionare a actiunilor, iar primele actiuni listate la Sibex sunt cele ale operatorului de piata.