Tanasoiu: Plata dividendelor prin Depozitar va aduce mai multi investitori

Autor: Roxana Pricop 21.01.2010

Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central, institutia care realizeaza operatiunile de decontare si compensare aferente tranzactiilor cu actiuni derulate pe Bursa, spune ca sistemul centralizat de distribuire a dividendelor va aduce mai multi investitori pe Bursa.



"Suntem in faza de finala de selectare a bancii alaturi de care vom demara sistemul national de distribuire a dividendelor. Prin acest sistem centralizat, compania va putea alege metoda de distributie a dividendelor: pentru actionarii care au transmis detaliile conturilor bancare, prin transfer bancar. Pentru cei care nu detin conturi bancare, acestia vor putea ridica personal dividendele de la punctele din teritoriu sau vor putea primi dividendele prin mandat postal, in functie de modalitatea de distributie agreata de companie si comunicata Depozitarului Central. Astfel, dividendele vor putea ajunge in orice oras sau sat din tara", a spus Adriana Tanasoiu.

La inceputul anului trecut, Depozitarul Central a anuntat ca intentioneaza sa lanseze un sistem national de distribuire a dividendelor catre actionari, pentru companiile de la BVB si pentru cele nelistate, astfel incat investitorii sa intre mai rapid in posesia sumelor respective.

Sistem national de dividende si call-center pentru actionari

Depozitarul Central este printre cele mai importante institutii ale pietei de capital, fiind responsabil de decontarea tranzactiilor cu actiuni, dar si de custodia actiunilor companiilor listate si a unora nelistate, precum Fondul Proprietatea, in valoare de aproximativ 20 mld. euro.

In prezent, actionarul majoritar al Depozitarului este Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu o participatie de 66% din capital, restul fiind detinut de banci, SIF-uri si fonduri de investitii (RAEF si Broadhurst Investment). Principalele surse de venit ale institutiei sunt veniturile incasate din serviciile pentru emitenti, pentru detinatorii de titluri, precum si cele prestate intermediarilor.

Lansarea sistemului national de distribuire a dividendelor va marca intrarea Depozitarului pe o piata controlata in prezent de bancile comerciale si de Posta Romana. In prezent, actionarii isi pot incasa dividendele cuvenite fie prin virament bancar, prin mandat postal, fie prin intermediul casieriei de la sediul societatii la care detin participatii. Cu toate acestea, actionarii pot astepta mai mult de un an pentru a intra in posesia banilor, pentru ca fie nu se pot deplasa la sediul societatii, fie nu dispun de conturi bancare. Prin introducerea sistemului centralizat, operat de Depozitarul Central in parteneriat cu o banca comerciala, distributia dividendelor va fi simplificata si va deveni mai accesibila actionarilor.

"Ne propunem ca in 2010 sa putem distribui dividendele aferente anului 2009 prin intermediul sistemului centralizat. Estimam ca vom obtine venituri de 300.000 lei in primul an de functionare a acestui sistem centralizat. Suntem convinsi ca plata dividendelor prin intermediul Depozitarului Central va conduce la cresterea lichiditatii pietei si va atrage mai multi investitori la Bursa".

Un alt proiect al Depozitarului pentru acest an este infiintarea unui call-center de unde pot fi obtinute informatii cu privire la plata dividendelor, dar si pentru informatii privind celelalte servicii ale institutiei.

A depasit bugetul, chiar daca a redus comisioanele

Piata de actiuni a traversat anul trecut una dintre cele mai dificile perioade sub raportul lichiditatii. Chiar daca indicii bursieri au incheiat anul 2009 cu valori record, de pana la 90%, iar anumite actiuni si-au dublat sau chiar triplat valoarea, numarul redus de tranzactii a ridicat probleme operatorilor de piata si institutiilor ale caror venituri depind in mare masura de dinamica tranzactiilor. Pentru anul 2009, Depozitarul si-a bugetat venituri totale de 17,2 milioane de lei si un profit brut in valoare de 168.000 lei.

"In 2009, am reusit sa fim in parametrii bugetati in ceea ce priveste veniturile si am inregistrat o depasire a bugetului la nivelul indicatorului de profit. Am tinut cheltuielile sub control, inregistrand o scadere a acestora fata de nivelul bugetat", a spus Tanasoiu.

Incepand din primavara anului trecut, institutia a modificat grila de comisionare a operatiunilor de decontare, pentru a veni in sprijinul investitorilor.

"Pentru tranzactiile de valoare mica si medie suntem cel mai ieftin Depozitar din Europa. In martie anul trecut am eliminat pragul minim de comisionare a decontarilor de tranzactii cu actiuni (situat la nivelul de 0,5 lei), pentru a reduce costurile pietei, a incuraja investitiile si a creste lichiditatea. Putem spune ca am dat inapoi pietei suma de un milion de lei cu care au scazut veniturile Depozitarului din comisioane in intervalul de noua luni ramas pana la finele anului 2009, investind intelept in viitor", a precizat ea.

Pentru anul in curs, institutia se asteapta la o crestere a activitatii pe piata de capital.

"Chiar din primele zile ale acestui an am decontat o tranzactie transfrontaliera in valoare de 200.000 euro cu certificate cu principal garantat emise de Volksbank Austria, avand ca activ suport un cos de actiuni emise de Verbund, Voestalpine, OMV si Telekom Austria, la scurt timp dupa inregistrarea acestor instrumente in sistemul RoClear de casa de brokeraj Fairwind", a mai spus Adriana Tanasoiu.

Decontarile pe OTC atarna de un act aditional

Depozitarul Central va putea oferi servicii de decontare si pentru tranzactiile efectuate pe sistemele extrabursiere, de tipul "over the counter", din momentul in care va exista un emitent listat pe sistemul ROTC lansat de Asociatia Brokerilor.

"Pentru tranzactiile pe sistemul alternativ ROTC este necesara incheierea unui act aditional la contractul registru al emitentului cu Depozitar prin care emitentul sa precizeze aceasta metoda suplimentara prin care se face cesiunea de titluri. Nu am primit nicio solicitare in acest sens din partea vreunui emitent pana in prezent", a conchis Adriana Tanasoiu.