Sfaturi pentru companii de la PwC: Mare atentie la furnizori si la calculul profitului pe 2009

Autor: Izabela Badarau 21.01.2010

Gigantul de consultanta fiscala si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) avertizeaza companiile sa fie foarte bine pregatite pentru inspectia fiscala, in conditiile in care Fiscul este din ce in ce mai agresiv in colectarea taxelor.

Razboiul dintre companii si administratiile fiscale s-a intetit pe fondul diminuarii veniturilor la bugetul statului si al presiunii care se pune pe inspectorii fiscali sa ia cat mai mult si sa dea cat mai putin, a fost una dintre concluziile Conferintei anuale pe teme fiscale si juridice organizata de Pwc si firma de avocatura afiliata D&B Daviad si Baias. Compania a publicat chiar si un ghid al contribuabilului in gestionarea inspectiei fiscale.

"In conditiile in care nu vor creste taxele si impozitele, pentru a majora incasarile la bugetul statului trebuie avute in vedere o colectare mai eficienta a taxelor si largirea bazei de impozitare", a declarat pentru ZF Peter de Ruiter, partener si liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica al PwC. Referitor la colectarea mai buna a taxelor si impozitelor, inspectorii fiscali nu sunt foarte eficienti si transparenti, sustine De Ruiter.

"Depistati firmele fictive"

Diana Coroaba, director in departamentul de consultanta fiscala a PwC, precizeaza, de asemenea, ca inspectorii fiscali sunt foarte agresivi. Unul dintre lucrurile pe care le avertizeaza consultantul fiscal este legat de alegerea furnizorilor. "Mare atentie la selectia furnizorilor. In cazul in care acceptati un furnizor nou, sa ii verificati foarte atent datele, sa nu fie un furnizor fictiv, chiar daca el apare la data respectiva pe site-ul Ministerului de Finante. Veti plati un pret imens pentru ca inspectorul fiscal nu va accepta deducerea TVA, iar dreptul de contestatie este foarte anevoios", spune Coroaba.

Alex Massaci, director in departamentul de servicii de consultanta privind impozitarea persoanelor fizice, avertizeaza companiile sa calculeze cu cea mai mare acuratete profitul pe 2009, pentru ca pe baza lui se va face plata anticipata a impozitului pe profit in 2010. "In cazul in care platiti mai mult din cauza ca ati uitat reduceri sau deductibilitati fiscale, regularizarea se va face abia peste un an", spune Massaci. Incepand cu anul 2010, toti contribuabilii (cu exceptia celor care platesc impozit pe profit anual) trebuie sa aplice sistemul platilor anticipate de impozit pe profit, aplicat in anii precedenti doar de societatile comerciale bancare, conform articolului 34, literele a) si b) din Legea nr. 571 / 2003 privind Codul fiscal.

Ionut Simion, partener in departamentul de consultanta fiscala, spune ca microintreprinderile trebuie sa depuna o declaratie pentru ca devin platitoare de impozit pe profit. "Ce nu s-a spus in contextul anularii regimului microintreprinderilor este ca trebuie sa depuna o declaratie 010 pentru a fi inregistrate ca platitoare de impozit pe profit", spune Simion.

Companiile trebuie sa isi faca temele din timp, puncteaza Mihaela Mitroi, partener in cadrul departamentului de consultanta fiscala al Pwc. Aceasta remarca, de asemenea, ca inspectorii fiscali "au atacat baza de impozitare". "Au fost situatii in care nu au acceptat tratatele de evitare a dublei impuneri", spune Mitroi cu privire la impozitele pe care trebuie sa le plateasca nerezidentii pe veniturile realizate in Romania.

Ce spune seful taxelor Pwc despre politica fiscala

Este nevoie de oameni buni in sectorul public si pentru a-i pastra, nu pot fi inghetate salariile, a declarat Peter de Ruiter pentru ZF. "In opinia mea, este nevoie de oameni buni, si pentru a avea oameni buni, trebuie platiti bine. As merge pe varianta mentinerii salariilor in linie cu piata si reducerea numarului de bugetari", a raspuns de Ruiter, intrebat prin ce metoda ar trebui statul sa reduca cheltuielile de personal.

Guvernul trebuie sa gaseasca un compromis intre cresterea incasarilor si neimpovararea oamenilor de afaceri, a mai spus De Ruiter.

Tendinta: consultanta fiscala pe internet

PwC a lansat un produs, "Taxonline.ro", prin care companiile pot gasi reglementari pe domenii de activitate, zvonuri legate de posibile schimbari legislative, pot participa la un forum de discutii si pot trimite intrebari consultantilor, pentru un cost de cateva sute de euro pe an. Totodata, PwC a creat un program informatic, "ClickTVA", prin care clientii pot consulta noile reguli privind Pachetul TVA pentru impozitarea serviciilor. "Am decis sa trecem la nivelul urmator in consultanta fiscala si sa fim prima firma specializata din Romania care ofera servicii de consultanta de taxe online, premitand clientilor acces nelimitat 24 de ore din 24, sapte zile din sapte, la bazele noastre de date, la cele mai bune practici ale noastre in materie de taxe si la consilierea profesionistilor nostri", a declarat Peter de Ruiter.