Inca o achizitie la inceput de an: Prime Telecom a inghitit Net Vision

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 21.01.2010

Prime Telecom, furnizor local de servicii internet, voce si transport de date pentru mediul de business, cu afaceri de 7 mil. euro in 2008, a cumparat si apoi a fuzionat prin absorbtie cu Net Vision Telecom, un furnizor telecom cu aceeasi specializare, cu venituri de 1,4 mil. euro in 2008, potrivit datelor publicate de operatori in Monitorul Oficial.

Cele doua companii semnasera un acord de colaborare in 2008 si declarau inca de atunci ca iau in considerare o fuziune. "Acest parteneriat are in vedere marirea cotei de piata si cresterea competitivitatii, dar reprezinta si o declaratie de intentie in sensul unei viitoare fuziuni", declara in noiembrie 2008 pentru ZF Marius Ionescu, vicepresedinte pentru vanzari si marketing al celor doua companii.

Achizitia si fuziunea au avut loc in decembrie 2009, potrivit datelor din Monitorul Oficial. Noua entitate este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii telecom pentru mediul de business, dupa GTS Telecom si Euroweb.

Dupa finalizarea tranzactiei cei mai importanti actionari ai Prime Telecom sunt Cristian Grigore (59%), Adrian Ionescu (24%), Marius Ionescu (7%), Claudiu Amortoaie (7%) si Gabriel Dulcu (1,5%).

Structura actionariatului Prime Telecom dupa fuziune sugereaza ca tranzactia a avut si o componenta cash si una care a presupus un schimb de actiuni. Astfel, o parte dintre actionarii Net Vision (Ionescu Gherghina, Cirstea Camelia, Dumitru Mihaela si Ghita Dumitru Marian) nu apar in noua firma, in timp ce Marius Ionescu, care avea 20% din Net Vision, detine acum 7% din noua firma. De asemenea, intre actionari apare Claudiu Amortoaie, unul dintre managerii Net Vision.

Prime Telecom are o retea de fibra optica de peste 8.000 de kilometri in Romania si Bulgaria si puncte de prezenta in cateva zeci de orase din tara. Compania are peste 1.000 de clienti in portofoliu, in timp ce Net Vision avea aproximativ 200 de clienti, potrivit datelor din Monitorul Oficial.

"Pentru furnizarea serviciilor sale Net Vision Telecom utilizeaza in cea mai mare parte infrastructura Prime, achizitionand servicii pe care le integreaza apoi in reteaua sa. Se poate constata astfel ca fuziunea dintre Prime si Net este una atat pe orizontala, cat si pe verticala", spun oficialii companiei, care se asteapta ca fuziunea sa faca operatorul mai atractiv pentru investitori. "Fuziunea va avea un efect benefic pentru Prime, care isi va creste baza de clienti, devenind astfel mai atractiva pentru investitori. (...) fiecare companie avand activitatea organizata prin acelasi tip de departamente, se poate considera ca, prin eliminarea acestor cheltuieli de catre Net Vision, practic cea mai mare parte din veniturile sale se vor transforma in profit in societatea absorbanta."

Net Vision a avut in 2008 un profit net de 18.000 de euro, in timp ce Prime Telecom obtinuse in acelasi an un castig net de 67.000 de euro. Net Vision avea la finele lui 2008 17 angajati, in timp ce Prime Telecom avea 107.

Mai multi jucatori mari de pe piata locala telecom au anticipat in ultima jumatate de an ca recesiunea va accelera consolidarea pietei locale. Yorgos Ioannidis, CEO al Romtelecom, declara intr-un interviu acordat anul trecut ZF ca multi operatori mici ar putea avea probleme. Romtelecom este de altfel aproape de a cumpara New Com, o retea cu 70.000 de clienti, potrivit unor surse de pe piata.

Si Dinu Malacopol, directorul Digital Cable Systems - operator cu peste 200.000 de clienti, se asteapta la mai multe tranzactii. "Sunt multe retele care abia supravietuiesc in acest context economic. Exista proprietari care vor sa vanda pentru ca trebuie sa acopere pierderile din alte afaceri sau pentru ca pur si simplu au nevoie de cash", spune Malacopol.