FMI revizuieste acordul, dar tinta de deficit bugetar ramane batuta in cuie

Autor: Claudia Medrega 21.01.2010

Ministerul Finantelor a primit o scrisoare de la FMI care include alte masuri decat cele existente in acordul deja parafat de cele doua parti, fiind vorba de "revizia" acordului, a declarat Sebastian Vladescu, ministrul finantelor.



"Este vorba de alte masuri decat cele existente in acordul deja parafat de cele doua parti, este vorba de revizia acordului si din cate stiu eu, este o revizie care merge bine. Dar ramane sa vedem. Pana nu discutam, nu este un subiect de discutie publica", a spus Vladescu.

El a precizat ca nu se discuta majorarea tintei de deficit bugetar pentru 2010, stabilita la 5,9% din PIB.

Misiunea de evaluare a FMI si CE a avut ieri discutii atat la BNR, cat si la Ministerul Finantelor, avand intalniri inclusiv cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, si cu Sebastian Vladescu, ministrul finantelor.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a declarat ca Romania ar putea primi urmatoarele doua transe din imprumutul de la FMI, desi nu au fost indeplinite toate tintele mentionate in acordul de imprumut.

Referindu-se la tinta de inflatie, Franks a precizat ca aceasta a fost depasita cu "foarte putin". Rata anuala a inflatiei s-a situat la 4,74% anul trecut, peste intervalul tintit de BNR, de 3,5% plus/minus un punct procentual. "Este prematur sa vorbim. Suntem in discutii in ceea ce priveste conditiile pentru eliberarea transelor. Am motive sa cred ca programul va continua", a spus Franks.

Oficialul FMI a precizat ca pe termen scurt va fi, probabil, o crestere economica lenta, in urmatoarele luni, economia urmand sa accelereze catre finele anului. "Economia se va intoarce pe un trend pozitiv, mult mai rapid si mult mai puternic, daca va exista stabilitate macroeconomica. Rolul nostru, al FMI, este de a ajuta tarile sa atinga stabilitatea macroeconomica si sa pregateasca terenul pentru o crestere economica", a spus Franks.

Guvernul si FMI mizeaza pe o crestere economica de 1,3% in acest an, iar una dintre conditiile impuse in acordul cu institutiile financiare internationale este reducerea deficitului bugetar la 5,9%.

Estimarea privind tinta de crestere economica ar putea fi modificata, insa Franks a precizat ca nu anticipeaza schimbari majore in ceea ce priveste prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an.

Intrebat daca este posibil ca Romania sa nu mai aiba nevoie de alte transe de la FMI, cu exceptia urmatoarelor doua, Franks a raspuns ca aceasta va fi o decizie a Guvernului Romaniei.

"Tarile hotarasc daca vor sa imprumute bani de la noi. Deci va fi o decizie a guvernului daca va dori sa continue sa primeasca transe de la FMI sau sa atraga bani individual."

O misiune a FMI, condusa de Franks, se afla in perioada 20-27 ianuarie in Romania pentru a doua si a treia revizuire a acordului stand-by, in vederea eliberarii transelor trei si patru, in valoare cumulata de 2,3 mld. euro.

Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a FMI, a declarat recent pentru ZF ca cele doua transe urmeaza sa fie eliberate de Fond pana la sfarsitul lunii viitoare si vor fi impartite intre Finante si BNR, insa va fi pentru ultima data cand banii Fondului ajung si la bugetul de stat.

"Asa cum am propus inca din octombrie 2009, banii vor merge jumatate pentru finantarea deficitului bugetar, insa este pentru ultima data cand se va intampla acest lucru, pentru ca aceasta a fost o exceptie la care am apelat in conditii speciale, banii Fondului nefiind destinati acestui scop", a spus Franks.