Mai scad preturile la apartamente? Doar bancile stiu

Autor: Sorin Pâslaru 22.01.2010

"Cu toate ca cifrele somajului si criza nu sunt propice angajamentelor pentru credite imobiliare, bancile, pentru care creditele pentru achizitia de locuinte constituie un mijloc pentru captarea de noi clienti, au reluat ofensiva."

Acesta este numai unul din argumentele editorului pe probleme imobiliare a ziarului francez de business Les Echos pentru "sentinta sa" dintr-o editie recenta data

intr-un titlu: "Locuinte: de ce preturile nu vor mai scadea".

Si in Romania inceputul lui 2010 pe buzele multora a revenit intrebarea: " Oare o sa mai scada pretul la apartamente sau nu?", "Ar fi bine sa cumpar/sa vand acum sau mai tarziu?".

Din pacate, nici Banca Nationala, nici Institutul de Statistica nu au fost in stare pana astazi sa livreze un indice al pretului apartamentelor/caselor, asa incat nu stim exact nici cum au evoluat preturile pana acum.

Conform indicelului imobiliar ZF, creat acum patru ani, care urmareste pretul apartamentelor vechi de 3 camere scoase la vanzare din Bucuresti, in 2008 si 2009 pretul apartamentelor a scazut cu cate 25% pe an.

Ultimele date, pe noiembrie si decembrie, arata o oarecare stagnare. Este acesta un semn ca piata incepe sa se stabilizeze?

Singurul raspuns posibil este dat de comportamentul bancilor. Daca foamea de profit a acestora le va face sa revina pe piata creditarii, acei clienti care sunt cu "cutitul la os" si care stau in incertitudine de 1-2 ani vor intra la cumparare.

Les Echos scrie ca pretul locuintelor in Franta a scazut cu 9% in 2009, dar diminuarea preturilor s-a oprit in vara, de cand a reinceput o oarecare crestere.

Dar aici a fost determinanta politica bancii centrale europene de a ieftini creditarea, care s-a vazut in rata dobanzii la creditele imobiliare: 3,8% pentru 15 ani in Franta, mai putin cu 1% decat in urma cu un an.

In Romania, cu 8-9% dobanda la creditele in euro "la liber" si 6% la Prima Casa, program restrans pentru cei care intra pentru prima data pe piata imobiliara, ratele sunt in continuare descurajante, mai ales in contextul crizei.

Ramane valabila insa ideea ca cine are nevoie sa-si cumpere sa o faca. Exista destule familii care nu pot si nu vor astepta dupa cum evolueaza piata imobiliara pentru a decide achizitia, pentru ca au nevoie de o locuinta.

Aici este cazul sa intervina Banca Nationala si Guvernul - pentru incurajarea tinerelor familii sa cumpere o locuinta si largirea segmentului celor dispusi "sa faca pasul".

Din pacate, Guvernul a negociat slab si in loc sa impinga rata dobanzii la Prima casa la 3-4% pe an si FIXa pe toata perioada - nu indexabila in functie de Euribor, acum aflat la minim istoric (si posibil) - a vandut ieftin garantia statului.

Cel mai bun semnal pentru evolutia pretului la apartamente, in lipsa unui indice oficial, ramane astfel evolutia soldului la credite pe termen lung pentru persoane fizice.

Banca Nationala nu ofera statistici cu privire la creditele noi acordate de catre banci, dar evolutia soldului poate aproxima tendinta.

Deocamdata, an al an, soldul creditelor pe termen lung pentru persoane fizice (deci pentru locuinte) este in scadere atat la creditele in lei, de la 26,9 miliarde de lei (decembrie 2008) la 25,3 miliarde de lei (noiembrie 2009), cat si la cele in valuta: de la 13,6 miliarde de euro (decembrie 2008) la 13,5 miliarde de euro (noiembrie 2009).

Cand se va vedea o cat de mica revigorare a acestui credit, atunci va veni si cresterea preturilor la locuinte.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF