Topul oraselor europene pentru executivii de top

Autor: Adelina Mihai 25.01.2010

Geneva, Londra, Viena, Berlin si Bruxelles sunt cele mai bune orase europene in care managerii romani pot sa lucreze pe pozitii de top, potrivit unui clasament realizat de oameni de afaceri, consultanti si recruiteri la solicitarea ZF. Cele cinci capitale ofera cele mai mari salarii, calitatea vietii este ridicata si tot acolo se afla sediile centrale ale multinationalelor.



De ce pleaca executivii romani sa lucreze in strainatate? Florin Petrescu, 32 de ani, fostul director de resurse umane al Citibank pentru Romania si Bulgaria, a fost promovat anul trecut in functia de Regional HR Business Partner in cadrul biroului regional al bancii din Londra, functie din care raspunde pentru tarile din Europa de Est si Orientul Mijlociu pe segmentul de consumer si commercial banking.

"Sa lucrezi intr-un birou regional este o experienta foarte importanta pentru dezvoltarea profesionala, intrucat Londra ofera oportunitati de neegalat intre tarile din regiune. De asemenea, este un oras cosmopolit cu o foarte mare diversitate de nationalitati. Un factor important in decizia de a lucra aici este acela ca in mijlocul unei asemenea oaze de diversitate nu te simti deloc strain", spune Petrescu.

Citibank este prezenta in 25 de tari in Europa si Orientul Mijlociu.

In Londra, un CEO poate castiga peste 10.000 de euro pe luna

Salariile executivilor care lucreaza pe pozitii de top in Londra variaza intre 5.000 si 10.000 de euro pe luna, potrivit Adrianei Paun, managing director al companiei Paun HR Consult din Bruxelles si fondator al Top Executive Agency, o agentie care ofera servicii de consultanta pentru managerii de top care vor sa-si schimbe jobul sau sa-si gaseasca un loc de munca.

Paun a fost anterior director de resurse umane la Orange Romania, Mobistar Belgia, vicepresedinte in departamentul de resurse umane pentru mobilitate internationala la France Telecom si director de recrutare executiva la Schindler.

Astfel, un CEO din Londra castiga in fiecare luna doar din salariul fix cate 8.000 - 10.000 de euro net, in timp ce un CFO va primi un salariu lunar net cuprins intre 5.800 si 7.500 de euro. "Londra este mai scumpa decat toate celelalte orase in termeni de pret al locuintei sau al chiriei", explica Paun.

Cererile pentru executivii de top au crescut in ultima perioada, pe fondul nevoii de manageri care sa creasca productivitatea.

"Romanii care lucreaza pe pozitii de middle si top management in institutiile financiare din centrul financiar londonez castiga intre 75.000 - 150.000 de euro anual (6.250 - 12.500 euro pe luna- n. r.)", sustine Corina Diaconu, managing director al ABC Human Capital, firma de recrutare si selectie, care a creat de curand o divizie de executive search, care sa gestioneze proiectele de acest tip.

Ea a mai precizat ca la salariile nete se adauga bonusurile si pachetele de relocare, care se stabilesc in functie de durata mandatului si de familia executivului. De regula, contractele de mobilitate internationala se fac pentru o durata medie de trei ani, cu posibilitate de prelungire. "Daca se ramane mai mult intr-un post, atunci avantajele negociate initial sunt incet eliminate si se ramane pe un contract 100% local", mai spune Paun.

Executivii din Elvetia castiga de trei ori mai bine decat la Bucuresti

Un roman care pleaca sa lucreze pe functia de CEO in Geneva poate castiga un salariu net cuprins intre 8.300 si aproape 11.000 de euro pe luna, orasul elvetian fiind locul ideal pentru ca un executiv roman sa lucreze, arata un sondaj pe care compania Paun HR Consult din Belgia il foloseste pentru activitatile de head-hunting.

De altfel, executivii din Elvetia castiga de trei ori mai mult decat managerii care ocupa aceeasi pozitie in Bucuresti, arata un studiu realizat anul trecut de compania de consultanta in resurse umane Mercer, parte a grupului Marsh & McLennan Companies. "In acest moment, nu se mai practica contracte de expat in Europa. Romanii care pleaca sa lucreze in alte tari europene primesc un contract local, cu un salariu similar cu al colegilor din tara respectiva si in unele cazuri au un sprijin la instalare (locuinta este adesea platita pe o durata de doi - trei ani)", spune Adriana Paun.

In general, contractele de expatriere presupuneau pastrarea contractului din tara de origine a executivului si un salariu aditional platit in tara in care se stabilea, care sa acopere costul locuintei si al scolarizarii copiilor.

"Acest lucru nu mai este de actualitate, mai ales din cauza presiunii pe costuri, dar si a faptului ca salariile in tarile care primesc manageri straini sunt mai ridicate decat in tara de origine", explica Paun.

Ea a mai precizat ca, de regula, romanii care pleaca cu contract pentru posturi de conducere se stabilesc mai ales in tari ca Franta, Belgia, Germania, in tarile nordice si in Marea Britanie. "Salariile in tarile europene difera in functie de nivelul taxelor si impozitelor si al costului vietii (chirie, utilitati, alimente etc.). Pentru un CEO, salariul net anual variaza intre 80.000 si 120.000 de euro, pentru un CFO intre 65.000 si 100.000 de euro, pentru un director de marketing intre 70.000 si 110.000 de euro, iar pentru un director IT intre 60.000 si 100.000 de euro, aceste valori fiind valabile pentru anul 2009", mai spune Paun.

Cifrele oferite de Paun HR Consult se refera la mediana pentru o experienta profesionala de aproximativ 10 ani intr-un post similar (sau o experienta profesionala intre 15 si 25 de ani), pe un esantion de varsta cuprins intre 40 si 50 de ani. Cifrele se bazeaza pe informatiile provenite din executive search si nu dintr-un survey salarial oficial.

In Europa de Vest salariile variaza in functie de nivelul de senioritate, anii de experienta profesionala si vechimea in organizatie.

Salariile cele mai mari se intalnesc in tarile in care si costul vietii este ridicat. Cea mai ridicata putere de cumparare o au executivii din Elvetia, tara in care si costul vietii este destul de ridicat (locul trei in Europa, dupa Rusia si Danemarca), mai arata studiul Mercer. In acelasi timp, Geneva este al doilea oras european in ceea ce priveste calitatea vietii.

Viena, nr. 1 la calitatea vietii , pe locul 3 in topul salariilor executivilor

Viena este orasul european cu cel mai ridicat nivel al calitatii vietii, arata studiul Mercer. Cu toate acestea, salariile executivilor care lucreaza in capitala Austriei sunt mai mici decat cele ale managerilor care lucreaza in Geneva sau Londra. Comparativ cu salariile din Romania, insa, diferentele sunt destul de semnificative pentru pozitiile de top.

"Austria nu este o tara in care sa se pla­teasca excesiv, cred ca la unele capitole lucratorii romani sunt aproape de lucratorii austrieci - profesorii din Romania ar fi foarte surprinsi sa afle cat castiga profesorii din Austria", spune Mihai Tudor, Country General Manager al companiei IBM Romania, reprezentanta furnizorului american de servicii si produse IT. El lucreaza inca din 1994 in cadrul IBM Romania, unde a ocupat pozitii de reprezentant vanzari pentru segmentul public, director de vanzari pentru segmentele verticale, iar din 1998 pana la finele anului 2004 a fost sales manager in cadrul IBM Romania. Din 2002 pana in 2006 a lucrat la sediul IBM Europa Centrala si de Est din Viena, unde ultima pozitie ocupata a fost cea de director de vanzari in cadrul diviziei Systems Technology Group a IBM Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa. Din 2006, s-a intors in Romania pe functia de Country General Manager pentru IBM Romania.

"Pentru companiile de IT, pot sa apreciez pentru unele din pozitiile existente, ca salariile in Viena sunt duble fata de Bucuresti", explica Tudor.

Potrivit statisticilor companiei Paun HR Consult, salariul unui CEO in Viena era cuprins anul trecut intre 7.500 si 9.200 de euro net pe luna, in timp ce salariul unui director IT din Viena poate varia intre 5.000 si 6.700 de euro net pe luna.

"In general, multinationalele au o politica de mobilitate a talentelor. In cazul in care o companie deschide filiale in alte tari, are nevoie de oameni pregatiti, cu experienta, care sa preia conducerea noilor unitati. De regula, executivii de top din Romania lucreaza o perioada la sediile centrale din Europa, pentru a se perfectiona si apoi preiau conducerea filialelor", sustine Oana Datki, country manager al Consulteam, re­pre­zentantul Mercer pe piata locala. Principalele destinatii ale romanilor care pleaca sa lucreze la sediile centrale ale multinationalelor sunt Marea Britanie, Germania, Austria, Franta si Italia.

Potrivit reprezentantei Mercer, sefii cu cea mai mare putere de cumparare din Europa lucreaza in Elvetia, Germania, Irlanda si Spania.

De ce lucreaza managerii romani ca executivi de top in alta tara

Pentru Mihai Tudor, experienta pe care a avut-o in Viena l-a pregatit pentru functia pe care o are in prezent, cea de director general de tara intr-o corporatie de talia IBM, cel mai mare furnizor de servicii IT, care a avut anul trecut un profit net de 13,42 mld. dolari la nivel global si venituri de 95,75 mld. dolari .

"Am simtit ca am castigat mult in special la capitolul disciplina si seriozitate in indeplinirea rolului dat de firma, la capitolul experienta intr-un mediu multicultural divers, la capitolul responsabilitate si raspundere pentru ceea ce faci si la rezistenta si tenacitate in urmarirea scopului final, cu atentie atat la imaginea de ansamblu, cat si la detalii, care de multe ori fac rezultatul final mai dulce sau mai amar", explica Tudor.

Pentru Florin Petrescu, de la Citibank, principalele provocari au venit ca urmare a schimbarii stilului de viata si a integrarii intr-o noua comunitate si cultura.

"Noul job m-a ajutat sa vad o alta dimensiune, un alt context al activitatilor noastre si mai ales un nivel mai ridicat de complexitate pe care rolul nostru de coordonare la nivel regional il aduce. Experienta mea din tara m-a ajutat sa calibrez initiative pe care le avem la nivel regional, astfel ca impactul la nivelul tarilor sa fie optim", spune Petrescu.

Ce le place executivilor romani in orasele din Europa

Mihai Tudor a locuit intr-unul din cartierele linistite ale Vienei, intr-o zona cu multi expati, un loc in care existau posibilitati de recreere, sport si aprovizionare.

"Posibilitatea practicarii sporturilor de iarna si a golfului, precum si implicarea si participarea la viata culturala si sociala au reprezentat alte aspecte de multumire evidenta", explica el.

Infrastructura, zecile de piste de biciclete, role si trekking, salile de fitness, terenurile de golf din oras, pistele de karting si motociclete au fost doar cateva din aspectele de care seful IBM Romania s-a bucurat in timpul mandatului de la Viena. "Este cunoscut faptul ca in Viena nu ai nevoie de masina mica, avand in vedere sistemul de transport public perfect, dar daca vrei sa faci excursii de o zi, spre Semmering sau Wachau, sau daca vrei sa accesezi usor marile zone comerciale din sus si nord, merita o investitie intr-o masina pe masura marimii familiei", mai explica Tudor.

Lui Florin Petrescu i-au placut in Londra evenimentele culturale frecvente, diversitatea restaurantelor si traditiile.

"Cu exceptia vremii, care in mod normal este foarte capricioasa, sunt foarte multe aspecte care imi plac aici. La nivel personal, poate doar condusul cu volanul pe dreapta a constituit o provocare. In rest, nu au fost prea multe «incercari» pentru ca Londra imi este un oras foarte familiar in care comunitatea de romani din mediul de afaceri este foarte unita", mai spune Petrescu.

Ce nu le place: mancarea

"In mod clar, un roman nu va fi prin definitie foarte multumit de mancarea din Viena, ea nefiind la nivelul ofertei din Romania. Unul din motivele pentru care expatii prezenti in Romania nu vor practic sa se mai intoarca in tarile lor de origine dupa ce petrec minimum 18 luni la noi, este dat de calitatea mancarii oferite in Romania", spune Tudor.

O alta diferenta dintre Viena si Bucuresti este data de faptul ca magazinele se inchid foarte devreme in Austria, dupa modelul german, de regula la ora 18, iar duminica nu se pot face cumparaturi in Viena, intrucat sunt deschise numai unitatile de alimentatie publica si recreere.

"In ceea ce priveste aspectul lucrului la birou, desi engleza este limba formala, este imposibil sa nu te trezesti in comunitati de austrieci in care se vorbeste germana, deci inca o data cunoasterea limbii este esentiala", explica Tudor.

Desi se adapteaza destul de bine la cerintele postului, romanii care lucreaza in posturi de management in strainatate au probleme atunci cand nu au un networking bun si cand nu cunosc foarte bine limba din tara in care lucreaza.

"Trebuie remarcat ca, in general, sunt putini romani care sunt recrutati pe posturi de top management si ca cei care ajung sa aiba aceasta experienta sunt foarte buni in domeniul lor", mai spune Paun.

20 de executivi romani au fost "exportati" anul trecut cu o firma de relocare

Anul trecut, filiala locala a companiei Interdean, care ofera servicii de mutare pentru expati, a facut aproximativ 20 de exporturi pentru clientii romani, iar majoritatea executivilor au plecat catre orase precum Viena, Geneva, Varsovia sau Bruxelles. Cat i-a costat mutarea?

"Clientii romani pleaca rareori cu volume mari de efecte personale. Valoarea medie a unui export pentru un client roman se situeaza in jurul valorii de 2.000 - 2.500 de euro. Insa la intoarcere, de obicei volumul efectelor personale se dubleaza", sustine Alina Vuluga, global mobiliy coordinator in cadrul Interdean. Ea a mai precizat ca multinationalele care au patruns pe piata locala isi dezvolta si isi specializeaza angajatii romani pe parcursul unor perioade mai lungi de timp, pana cand vor dobandi un "potential de export".

"Insa, in momentul in care acest potential este atins, expatii romani vor avea deseori solicitari salariale mai mici decat specialistii locali din tari cum ar fi Germania, Austria sau Marea Britanie. Acest lucru se intampla pentru ca specialistii romani isi raporteaza foarte mult cererile salariale la experienta veniturilor din Romania si nu la nivelul pietei spre care se indreapta", explica Vuluga.

"Romania fiind pentru multe dintre multinationale «hub» pentru Balcani, o parte considerabila au fost expatriati in capitalele acestor tari : Ucraina, Rusia, Moldova au primit multi romani, in special din FMCG. Daca ne referim doar la Europa, probabil ca in vestul ei sunt mai putini romani expatriati decat in celelalte tari mentionate", sustine Radu Manolescu, managing partner in cadrul companiei de executive search K.M.Trust & Partners.

Cat castiga executivii romani in Bucuresti (euro/luna)