Bancherii sunt tot mai zgarciti cu dobanzile la depozite

Autor: Liviu Chiru 24.01.2010

Valul de reduceri de dobanzi la depozitele in lei este continuat de Raiffeisen si ING, doi jucatori cu o prezenta importanta pe piata de retail, care isi asaza acum ratele platite pe palierul de 7%-8% pe an.

Austriecii de la Raiffeisen au taiat deja in medie trei sferturi de punct procentual din dobanzi. Astfel, pentru depunerile mici, de pana la 4.000 de lei, dobanzile oferite sunt intre 7,25% pe an (pentru scadenta de o luna) si 8% pe an, pentru cea de 12 luni. Nici pentru depozitele mari, de peste 40.000 de lei, Raiffeisen nu mai ofera dobanzi de peste 9%, asa cum facea chiar pana la inceputul acestui an. Acum, cea mai buna dobanda din oferta standard a bancii este de 8,5% pe an, platita la depozitele mari pe sase si 12 luni.

Olandezii de la ING si-au anuntat la randul lor clientii ca vor taia un punct procentual din dobanda oferita pentru sumele tinute in contul Cont'Rol, produsul central al ofertei de retail, pana la 7% pe an.

Noul nivel de dobanda va intra in vigoare pe 25 martie, banca transmitand acum notificari clientilor. Aceasta dobanda este oferita pentru sume de pana la 100.000 de lei tinute in cont, peste acest nivel fiind oferita o dobanda de 0,5% pe an.  In paralel, ING reduce tot cu un punct procentual si dobanda la liniile de credit oferite pe card, pana la 20,75% pe an. Banca isi motiveaza decizia prin "evolutia dobanzilor pe piata bancara" si reaminteste clientilor de alternativele economisirii in depozite la termen sau prin contul de economii, pentru care nu a anuntat deocamdata modificari de dobanda. La depozitele pe una si trei luni ING plateste in prezent o dobanda de 10% pe an, iar la termenul de un an dobanda este de 9%. La contul de economii dobanda este in prezent de 7,5% pe an.

Si portughezii de la Millennium, care plateau in mod traditional dobanzi relativ mari la depozitele in lei, au operat saptamana trecuta o ajustare de 0,75 puncte procentuale, asezand dobanzile intre 8,75% si 10,25% pe an.

Bancherii au reamintit constant in ultimul an ca au nevoie sa isi reduca mai intai costurile la care atrag fonduri, iar abia ulterior vor ieftini creditele. Datele BNR arata ca bancile au reusit in 2009 sa isi dubleze marjele de castig la lei pe segmentul populatiei, in conditiile in care dobanzile la credite au scazut mult mai incet decat cele la depozite.