Finantele vor sa vanda obligatiuni in euro pe piata externa pana la sfarsitul trim. I

Autor: Razvan Voican 25.01.2010

Ministerul Finantelor va lansa pana la sfarsitul trimestrului I o emisiune de eurobonduri prin care ar putea atrage circa 1 mld. euro de pe pietele internationale, afirma Bogdan Dragoi, secretar de stat responsabil cu Trezoreria.

"Vom organiza un road-show cu durata de o saptamana in mari centre financiare, iar pana la sfarsitul trimestrului vrem sa incheiem operatiunea", a declarat Dragoi.

Anul trecut, Ministerul Finantelor a angajat Deutsche Bank, HSBC si EFG Eurobank pentru a se ocupa de plasarea eurobondurilor.

Romania nu a mai iesit pe piata internationala de capital din vara lui 2008.

Finantele vor avea destui bani in conditiile in care bugetul ar putea primi jumatate din transele III si IV de la FMI, care insumeaza 2,3 mld. euro, plus 1 mld. euro de la Comisia Europeana, insa nu mai amana emiterea eurobondurilor pentru a putea beneficia de conditiile favorabile de pe piata.

Totusi, cotatiile CDS-urilor (care masoara riscul de default) pentru Romania si-au oprit scaderea, stabilizandu-se la peste 240 de puncte de baza, cu putin sub nivelul cotatiilor pentru Ungaria.

Cat priveste piata interna, Dragoi spune ca Finantele intentioneaza sa redeschida o emisiune mai veche de obligatiuni de stat in lei pe zece ani, de volum mic, urmand sa ofere titluri cu maturitatea de sapte ani.

"Ne gandim sa venim si cu o emisiune «pura» de obligatiuni pe zece ani, dar vom lua decizia in functie de semnalele pe care le primim in discutiile periodice cu bancile."

Saptamana trecuta, Finantele au reusit sa obtina reduceri spectaculoase ale dobanzilor oferite bancilor la titlurile de stat: au emis titluri pe un an la 8,86%, cu 1,14 puncte procentuale sub nivelul din decembrie, si obligatiuni pe trei ani la 8%, cu doua puncte procentuale mai ieftin fata de luna precedenta.

De asemenea, Dragoi spune ca Trezoreria statului pregateste automatizarea licitatiilor de titluri de stat, in conditiile in care Romania a ramas ultima tara din Europa in care bancile trimit ofertele de subscriere prin fax la BNR. "Facem teste pentru trecerea la sistemul automat, dar nu vad motive de graba pentru ca bancile s-au obisnuit cu sistemul actual si se