Nestor joaca tare pe cea mai „hot” piata in acest an: insolventa

Autor: Cristi Moga 24.01.2010

Firma de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) si Casa de Insolventa Transilvania au stabilit o colaborare permanenta pentru a-si intari pozitiile pe o piata a insolventelor si a restructurarilor corporatiste care a explodat in 2009 si va continua sa genereze contracte companiilor de consultanta si in urmatorii ani.

"Cel putin in prima jumatate a acestui an constructiile si retailul vor continua sa mearga in jos, iar prabusirile vor fi mai rapide. Anul trecut, firmele din constructii au avut proiecte mai vechi, dar acestea s-au terminat si nu au fost incepute altele. Somajul este in crestere, astfel ca unii oameni nu vor mai avea cu ce cumpara, motiv pentru care nici in retail vanzarile nu au cum sa creasca", explica Ion Nestor, referinduse la doua dintre domeniile care au generat cele mai multe cazuri de insolventa anul trecut.

Flanco, Leonardo sau PIC, in retail, si Mivan Kier sau Ozer in constructii sunt doar o parte dintre insolventele care au dat de lucru consultantilor si au zguduit intr-o oarecare masura increderea investitorilor.

Afaceri in crestere, pe un trend economic negativ

Casa de Insolventa Transilvania, care numara 60 de angajati, dintre care 15 practicieni in insolventa, a obtinut o serie de mandate de restructurare importante, printre care Leonardo, distribuitorul de materiale de constructii Direct, afacerea cu mezeluri a lui Cristi Borcea, Crimbo Prod Carn, sau retailerul de electronice si electrocasnice Flanco.

Cele doua firme au stabilit comitete profesionale si administrative comune si vor avea activitati de marketing si comunicare in acelasi grup. NNDKP are un departament de litigii format din 29 de avocati, o parte dintre acestia fiind specializati pe insolventa.

"Atat timp cat trendul economic continua sa fie negativ, vor mai fi cazuri de insolventa. Inca mai sunt proprietari de afaceri care viseaza la preturi nejustificate. Noi am deschis un birou in Bucuresti pentru a putea acoperi mai usor toata tara, iar in urmatoarea perioada cred ca aici va fi centrul de comanda al firmei", explica Andrei Cionca, partener la Casa de Insolventa Transilvania (CITR).

CITR a cautat prin aceasta asociere sa pluseze la capitolul credibilitate in fata companiilor aflate in dificultate, dar si in fata creditorilor, care trebuie sa aprobe planurile de restructurare, "chiar daca asta inseamna in cele mai multe cazuri sa piarda bani", dar si sa gaseasca mai usor surse alternative de finantare a afacerilor aflate in dificultate.

Tranzactiile vor indica inversarea de trend

"Pe piata locala inca nu s-a propus inversarea de trend si nici nu cred ca se va produce mai devreme de jumatatea anului. Ne pregatim sa fim in blockstarturi pentru acel moment. Trebuie sa aiba loc una, doua, trei tranzactii semnificative in imobiliare, spre exemplu. Pana atunci, oamenii de afaceri, care au o anumita prudenta, nu vor avea apetitul sa cumpere", spune Ion Nestor.

Anul trecut au fost inregistrate peste 20.000 de cazuri de insolventa, cea mai mare parte a acestor firme urmand sa intre in faliment. Doar o parte din companiile mari vor incerca sa se reorganizare prin restructurarea afacerilor si infuzii consistente de capital.

"Un faliment inseamna o curatare a pietei de cei incapabili sa recunoasca faptul ca nu mai pot continua. Un bun exemplu a fost introducerea impozitului minim, care a demonstrat ca un numar important de societati vegetau. Erau in coma", apreciaza Ana Diculescu-Sova, senior partner al NNDKP si coordonator al departamentului de litigii.

NNDKP este una dintre cele mai mari firme de avocatura de pe piata, cu un numar de 115 avocati si incasari de aproape 15 milioane de euro in 2008. Casa de Insolventa Transilvania a gestionat anul trecut 150 de dosare de profil si un patrimoniu cu o valoare de 200 de milioane de euro.

Incasarile firmelor de insolventa depind insa in mare masura de solutionarea cazurilor, operatiune care poate dura pana la patru ani.

"Rezultatele financiare se vad la un an, un an si jumatate de la luarea dosarelor. Pana anul trecut, contractam dosare doar pe baza unor onorarii de succes. Acum am inceput sa percepem si onorarii fixe", spune reprezentantul CITR, firma care a investit circa 100.000 de euro in biroul din Bucuresti.