Bursa din Sibiu si-a lansat piata de actiuni: Teodor Ancuta si-a vazut visul cu ochii: Bursa din Sibiu face concurenta celei de la Bucuresti

Autor: Adrian Ionut Cojocar 24.01.2010

Bursa din Sibiu (Sibex) a lansat la finele saptamanii trecute propria piata de actiuni (spot), cu sprijinul Bursei din Varsovia, intrand in concurenta directa cu Bursa de la Bucuresti pe acest segment. Cum vrea Teodor Ancuta, presedintele si fondatorul Sibex, sa faca din piata de la Sibiu una dintre cele mai mari din regiune?



Primele tranzactii pe noua platforma de la Sibiu s-au derulat chiar cu actiunile operatorului, respectiv Bursa din Sibiu (simbol SBX). In prima zi de tranzactionare, s-au transferat pe piata 69.660 de actiuni Sibex in valoare totala de circa 143.000 de lei (34.000 de euro). La pretul mediu de 2 lei/actiune, Bursa din Sibiu este evaluata la circa 43 mil. lei (10,5 mil. euro).

"Tranzactionam pe o platforma de renume si utilizata de marile burse ale lumii. Ne propunem sa devenim una dintre cele mai importante burse din sud-estul Europei. Speram ca impreuna cu Bursa din Varsovia sa ajungem si noi la macar 15-20% din cat realizeaza dansii. Asa cum stiti, Varsovia este pe locul doi in lume la IPO-uri", a declarat Teodor Ancuta, presedintele si directorul general al Sibex.

Majoritatea brokerilor spera ca lansarea pietei spot de la Sibiu va avea ca efect reducerea comisioanelor, dar exista si voci care spun ca pe termen lung nu pot supravietui doi operatori pe o piata atat de mica.

"Una dintre problemele principale ale pietei de capital din Romania este ritmul redus al listarilor si sper si cred ca prin lansarea pietei spot la Sibiu se va naste o concurenta pozitiva si vom avea mai multi emitenti pe piata, chiar daca la inceput ritmul nu va fi asa de rapid", a spus Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest. El a dat ca exemplu listarea pietei Sibex, eveniment care a avut ca efect grabirea listarii Bursei de la Bucuresti pe propria platforma.

De aceeasi parere este si Octavian Molnar, director general adjunct al IFB Finwest, care spune ca in lipsa lansarii pietei futures la BVB nu am mai fi asistat in prezent la introducerea la Sibex a contractelor futures pe indicele Dow Jones.

Cea mai mare lupta se va da insa la nivelul comisioanelor aplicate emitentilor si investitorilor, Bursa din Sibiu anuntand inca din start ca nu va taxa admiterea si mentinerea la tranzactionare a companiilor.

"Avem costuri de tranzactionare mai mici decat Bursa de la Bucuresti pentru ca pe de o parte avem mai putini angajati, in total 37 cu tot cu depozitarul si casa de compensatie, iar acest lucru ne permite sa practicam comisioane mai reduse. Cred ca emitentii vor percepe aceasta piata ca fiind una curata si fara scandaluri. Cand o sa vedem emitentii de la BVB mutandu-se la Sibex o sa va dati seama ca exista avantaje in a fi listat pe Sibex. Sunt companii care vor sa se mute la noi pe bursa. Sunt SIF-urile, sunt si altele", sustine Ancuta.

Concurenta tot mai puternica dintre cele doua piete este surprinzatoare, avand in vedere ca multi dintre actionarii Bursei din Sibiu sunt firme de brokeraj care au actiuni si la BVB, iar tendinta la international este de consolidare a pietelor.

"In ceea ce priveste canibalizarea de business de la o bursa la alta, daca se va produce, se va produce mai degraba in timp decat brusc. Riscul este ca lichiditatea aceasta deja scazuta sa se imparta la doi si ai deja o problema. Nu pot supravietui doua burse in Romania pe termen mediu si lung", considera Florin Ilie, directorul piete de capital in cadrul ING Bank Romania.

Dupa o lunga perioada in care cele doua burse au evoluat separat, Bursa din Bucuresti (BVB) dezvoltandu-si platforma spot, iar bursa din Sibiu pe cea futures, a contractelor la termen, concurenta dintre cei doi operatori de piata s-a intetit dupa ce negocierile privind fuziunea celor doua piete au fost abandonate.

Imediat, BVB a intrat in 2007 pe segmentul de activitate al celei din Sibiu, lansand propria piata futures, insa nu a reusit sa concureze cu Bursa din Sibiu la capitolul lichiditate.

Bursa din Sibiu a fost fondata in 1995 de Teodor Ancuta, fiind principala piata de instrumente derivate (futures) din Romania, cu tranzactii in valoare de 576 mil. euro.

In comparatie, pe Bursa de la Bucuresti s-au tranzactionat contracte futures de 16 milioane de euro, insa tranzactiile cu actiuni au depasit 1,2 miliarde de euro.