Criza a subtiat de sase ori profitul bancilor, la 190 mil. €

Autor: Liviu Chiru 24.01.2010

Castigurile sunt concentrate la jucatorii mari, multi dintre cei mijlocii si mici raportand la Banca Nationala pierdere.



Sistemul bancar a reusit sa se mentina pe profit anul trecut, dar castigul net cumulat a fost de pana in 800 mil. lei (echivalentul a 189 mil. euro), de aproape sase ori mai mic decat castigul record de 4,4 mld. lei realizat in 2008, multi jucatori mijlocii si mici inregistrand pierderi pe standardele locale de contabilitate.

"Sistemul a ramas pe profit in 2009, dar castigul a fost de pana in 800 de milioane de lei", a declarat pentru ZF Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR.

Bancile au continuat astfel sa faca profit, desi mic, si in trimestrul al patrulea, dupa ce la sfarsitul primelor noua luni din 2009 castigul pe sistem se ridica la 680 mil. lei. In primul trimestru sistemul bancar intrase in premiera pe pierdere, sub presiunea costurilor foarte mari cu provizioanele pentru acoperirea pierderilor din credite. Doar in trimestrul al treilea bancile au inregistrat un plus consistent, in conditiile in care atunci au beneficiat de modificarea reglementarilor BNR, care le-a permis ca in cazul creditelor incadrate drept "pierdere" si care se provizioneaza integral, sa deduca din valoarea expunerii fata de client pana la 25% din valoarea garantiilor detinute.

Datele pe care bancile le raporteaza la BNR sunt calculate conform standardelor locale de contabilitate, care prevad un tratament mult mai dur in cazul creditelor cu probleme si care duce la cheltuieli mai mari cu provizioanele fata de standardele internationale de raportare financiara utilizate de banci in raportarile catre actionarii lor straini.

In continuare, castigul din sistem ramane concentrat in zona jucatorilor mari, in timp ce bancile de dimensiuni mai mici se confrunta cu pierderi. BCR, cea mai mare banca locala, a obtinut anul trecut un profit net (conform standardelor locale de contabilitate - RAS) de 47,5 mil. euro, potrivit unor surse bancare.

BRD, a doua mare banca, a anuntat dupa primele noua luni un profit net de 156 mil. euro, calculat de asemenea in conformitate cu standardele romanesti. Austriecii de la Raiffeisen aveau la sfarsitul lui septembrie un profit net de 67 mil. euro. UniCredit Tiriac, un alt jucator de top, a castigat 53,5 mil. euro in primele noua luni (in RAS), iar Banca Transilvania 11 mil. euro (in RAS).

In schimb, chiar Volksbank inregistreaza pierderi in contabilitatea locala, desi catre actionarii de la Viena raporteaza profit de ordinul zecilor de milioane de euro. Provizioanele constituite de banci urcasera la 13,7 mld. lei (3,2 mld. euro) la sfarsitul lunii octombrie, de la 7,5 mld. lei in decembrie 2008, bancile straduindu-se sa tina pasul cu cresterea creditelor cu probleme. Cinteza spune ca provizioanele au inregistrat doar o crestere "mica" pe sfarsitul anului trecut.

Ponderea creditelor cu intarzieri la plata ratelor mai vechi de 60 de zile in totalul portofoliului de credite s-a dublat in primele zece luni ale anului trecut, urcand de la 6,5% in decembrie 2008 la 14,1% in octombrie 2009. Cinteza afirma ca in decembrie 2009 indicatorul era usor sub 14%.

Bancherii se plang ca in continuare se confrunta cu o crestere a creditelor neperformante pe zona companiilor, unde multi antreprenori aleg sa deschida proceduri de insolventa pentru a se pune la adapost fata de creditori, insa nu vin cu planuri realiste de restructurare a afacerilor. Si Cinteza a criticat in mai multe randuri aceasta practica.