Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania: Nu vad de ce nu ne-am lista la Sibex

Ziarul Financiar 24.01.2010

Presedintele SIF Transilvania (SIF3), Mihai Fercala, spune ca reprezentantii SIF au discutat cu conducerea Sibex despre posibilitatea listarii acestora pe piata spot de la Sibiu si ca nu exclude posibilitatea chiar a mutarii actiunilor SIF de pe Bursa din Bucuresti pe noua piata de la Sibiu.

SIF Transilvania are in prezent o capitalizare de 200 mil. lei, fiind una dintre primele zece companii de pe Bursa de Valori Bucuresti dupa valoarea de piata.

"Noi am avut discutii cu reprezentantii Sibex despre posibilitatea listarii SIF-urilor la Bursa din Sibiu si in urma cu doi ani. In prezent nu vad de ce nu s-ar realiza acest lucru. Nu cred ca exista niciun impediment. Este o optiune si delistarea SIF-urilor de la BVB urmata de listarea pe Sibex avand in vedere ca actionarii societatii nu vor fi afectati, iar Sibex nu percepe comisioane pentru mentinerea la cota bursei, spre deosebire de BVB, cel putin deocamdata", a declarat Mihai Fercala.

El a precizat ca SIF-urile nu au drept de vot la BVB, dar ca la Bursa din Sibiu cele cinci societati de investitii financiare detin actiuni si drept de vot in Adunarile Generale.

SIF Transilvania detine circa 0,65% din actiunile Bursei din Sibiu.

Mutarea uneia sau a mai multora dintre SIF-uri pe platforma spot de la Sibiu ar reprezenta o lovitura puternica pentru piata de la Bucuresti, in conditiile in care peste 40% din rulajulul BVB este realizat de tranzactiile cu actiuni SIF.

Chiar si o dubla listare a acestora la Bucuresti si Sibiu ar intensifica lupta dintre cei doi operatori la nivelul comisioanelor de pe segmentul actiunilor.

In 2009, tranzactiile de la BVB cu actiunile celor cinci SIF-uri s-au ridicat la 2,35 miliarde de lei (552 de milioane de euro), mai bine de jumatate din acest rulaj fiind realizat cu titlurile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2).

Cu tranzactii de 343 mil. lei (81 mil. euro), SIF Transilvania a fost anul trecut a cincea companie de pe Bursa din punctul de vedere al lichiditatii.