Polonia vinde active pe banda rulanta pentru a face rost de bani

Autor: Andreea Neferu 25.01.2010

Polonia a vandut prin intermediul Bursei de la Varsovia o participatie de 10,8% in cadrul companiei petroliere Grupa Lotos, pentru suma de 406 mil. zloti (99,5 mil. euro), la un pret triplu fata de cel inregistrat in urma cu un an, scrie The Wall Street Journal. Tranzactia vine la doua saptamani dupa ce guvernul polonez a incheiat o alta privatizare de succes, prin care a vandut 10% din actiunile producatorului de cupru KGHM Polska Miedz pentru peste 2 mld. zloti (500 mil. euro), la un pret situat la maximul ultimelor 19 luni.

Debutul in forta pe piata de capital consolideaza succesul listarii la bursa a altor companii de stat, grupul energetic PGE si producatorul de carbuni Bogdanka, care au atras atentia investitorilor polonezi, dar si a celor straini.

Ministrul polonez de finante, Aleksander Grad, nu a dezamagit increderea premierului Donald Tusk, in ciuda faptului ca incercarea de a privatiza santierele navale Gdynia si Szczecin s-a soldat cu un esec vara trecuta, dupa ce investitorul ales, Stichting Particulier Fonds Greenrights din Qatar, nu a varsat fondurile necesare incheierii tranzactiei la termenul prevazut in contract.

Avand in vedere acest fiasco, Grad a avut de infruntat presiuni suplimentare. In cele din urma, a pus la punct un plan ambitios de privatizare a companiilor de stat in valoare de 37 mld. zloti (9 mld. euro), menit sa echilibreze deficitul bugetar al tarii.

Recentele vanzari de actiuni contrasteaza puternic cu inca doua privatizari finalizate cu un esec, cel al Bursei de la Varsovia si al grupului energetic Enea. Ministerul de Finante se astepta ca intre investitori sa se poarte o lupta crancena la licitatii, insa in cele din urma, fiecare dintre cele doua companii a atras cate o singura oferta. Oficialii polonezi si-au dat seama ca bursa este cea mai eficienta modalitate prin care activele statului pot fi privatizate si iau in considerare vanzarea unor participatii in cadrul Enea si Grupa Lotos de 16%, respectiv 15%, tot prin intermediul pietei de capital de la Varsovia.

Ce a vandut Polonia pana acum

Ce vor mai privatiza